Dünya

Hindistan ve Bangladeş’i vuran Amphan Kasırgası bilançoyu arttırıyor

Amphan Fırtınası, Hindistan ve Bangladeş’i vurdu. Yeni tip korona virüs Covid-19 salgınının tesirli olduğu yarıyılda bölgeyi vuran fırtına neticeyi yaşamını kaybedenlerin rakamı 84’e yükseldi. Bengal Körfezi’ne erişen fırtınanın sürati saatte 185 kmye erişti. Fırtına sebebiyle oluşan dalga yüksekliği ise 5 metreye erişti. Fırtınanın vurduğu pek çok noktada şiddetli rüzgar neticeyi vasıtalar çekildi. Ağaçlar ve elektrik direkleri yıkıldı. Bazı bölgelerde de elektrik kesintileri yaşanırken fırtınanın tesirli olduğu her iki ülkede de binlerce birey konutlarını kaybetti.

“Covid-19’dan daha büyük bir facia”

Fırtınadan en çok etkilenen bölgelerden Hindistan’ın 14 milyon popülasyona sahip Kalküta şehrinin yollarının büyük bir kısmı sular altında kaldı. Şehirdeki havalimanında da büyük zarar oluşurken havalimanının çatısı çöktü. Batı Bengal eyaleti Başbakanı Mamata Banerjee, Kalküta’daki imhanın “Covid-19’dan daha büyük bir facia” olduğunu ifade etti. Başbakan Banerjee, “Bölge sefil oldu. Bugün savaş eşi bir gidişat yaşadım” diyerek fırtınanın vazgeçtiği zarara dikkat çekti.

Batı Bengal’de en çok Güney-Kuzey 24 Parganas ve Doğu Midnapore bölgelerinin fırtınadan etkilendiği aktarıldı. Bangladeş’te ise en makûs etkilenen bölge, büyük alanların sular altında kaldığı Satkhira bölgesi olarak söylendi.

Ölü rakamı 84’e yükseldi

Amphan Fırtınası toplamda 84 şahsın yaşamını kaybetmesine neden oldu. Hindistan’da 72 birey, Bangladeş’te de 12 birey fırtına neticeyi can verdi. Hindistan’daki can kayıplarının çoğunun Batı Bengal eyaletinde yaşandığı bilindi.

Fırtınanın yol açtığı zararın su baskınları ve yolların kapanmasıyla henüz bütün olarak tespit edilemediği aktarıldı.

Toplu tahliyeler ve korona virüs

Hindistan ve Bangladeş’te 3 milyon birey yaşadıkları bölgelerden tahliye edilerek tehlikesiz alanlara yerleştirildi. Toplu tahliyeler, son yarıyılda dünya genelinde olduğu gibi Hindistan ve Bangladeş’te de tesirli olan korona virüs salgında bülten edilen karantina gölgesinde asıllaştırıldı. Hindistan’ın Odisha eyaleti Özel Destek Komiseri Pradeep Jena, takımların fırtınada yaşam kurtarmak ile korona virüs salgınında yaşam kurtarmak arasında denge kurmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Covid-19 ve sosyal uzaklaştırma temkinleri kitle tahliyelerini daha güç hale getirdi ve sığınma konutları bütün kapasiteye kullanılamadı.

Sıradaki Haber :  Bağdat’ta patlama: 5 yaralı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu