Dünya

Hong Kong parlamentosunda kavga

Hong Kong meclisinde, Çin yanlısı ve demokrasi yanlısı milletvekilleri arasında Çin ulusal marşına hakareti kabahat olarak belirleyen yasa tasarısının görüşüldüğü sırada münazara çıktı. Milletvekilleri, tasarının görüşülmesi sırasında yeniden komisyon başkanlığı mevzusunda ihtilaf yaşadı. Demokrasi yanlısı milletvekilleri kanunun oylamasını yasaklamak istedi. Güvenlik eforları demokrasi yanlısı milletvekillerini salondan dışarı çıkarmaya çalışırken demokrasi yanlısı ve Çin yanlısı vekiller arasında itiş kakış yaşandı.

Geçtiğimiz hafta Çin yanlısı milletvekili Chan Kin-por yeni başkanlık vazifesini üstlenirken bugün seans evveli Chan Kin-por, 20’den fazla güvenlik vazifelisi eşliğinde başkanlık koltuğuna oturdu. Demokrasi yanlısı milletvekilleri mevzubahisi vaziyetin yasa dışı olduğunu belirterek salona girdiklerinde başkanlık koltuğuna erişmeye çalıştı, ancak güvenlik eforlarının müdahalesiyle karşılaştı. Demokrasi yanlısı bir milletvekili, “Çin Komünist Partisi Hong Kong kanunuma uzuvlarını çiğnedi” yazılı afişle gidişata tepki gösterdi. Ayrıca, meclisin hala bir başkanı olmadığı için yasa tasarılarının oylaması asıllaştırılamıyor.

Öte yandan komisyon başkanlığı müzakeresi geçtiğimiz hafta yeniden müzakereye neden olmuştu. Kurulun daha önceki Başkanı Starry Lee’nin başkanlık koltuğuna oturması sonrası Çin yanlısı ve demokrasi yanlısı milletvekilleri arasında çıkan itiş kakışta bir milletvekili sağlık kurumuna kaldırılmıştı.

 

Sıradaki Haber :  Hong Kong'da Ulusal Güvenlik Yasası'nın ardından yeni komisyon kuruldu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu