Dünya

Hong Kong’da Çin’in yeni güvenlik yasa tasarısı protesto edildi

Çin’in Hong Kong Özel Yönetimsel Bölgesi’nde protestolar yine tutuştu. Pekin idaresinin Hong Kong’da hükümet karşıtı göstericilerle çabayı kuvvetlendirmek için yeni güvenlik kanunu çıkarma teşebbüsü protesto edildi. “Hong Kong’un Bağımsızlığı Tek Çıkış Yolu” sloganları atan göstericiler, namlı alışveriş bölgesi Causeway Bay’de toplandı. Causeway Bay’da göstericileri arayan polis, salgın sebebiyle 8 bireyden fazla bir araya gelmelerin yasak olduğu mevzusunda ihtarda bulundu. Polis pet şişe ve şemsiye fırlatan suratlarca göstericiye göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. Bazı protestocular ise çöp konteynerlerini kullanarak barikat kurup yolları kapattı.

Bugün tertip edilen şovlar korona virüs karantinasının başlamasından bu yana hakikatleştirilen en büyük şov oldu. Polis tarafından yapılan söylemede, binlerce şahsın katıldığı şovlarda en az 40 şahsın nezaretine alındığı belirtildi. Şovlar sebebiyle bir hayli mağaza ise erken saatte kepenk indirdi.

Hong Kong Milli Güvenlik Kanunu, geçtiğimiz hafta Perşembe günü meclise sunulmuştu. Yeni kanunun kabul edilmesi vaziyetinde Pekin, Hong Kong’da istihbarat üniteleri oluşturabilecek. Demokrasi yanlısı göstericiler, milli güvenlik kanununun ikili sisteme ters olduğunu belirterek, Pekin idaresinin bu yasa kapsamında milli güvenlik ismine istediği herkesi hapsedip, serbestlikleri kısıtlayabileceğini korunuyor. Yabancı ülkeler Pekin’in teşebbüsünü, bölgenin otonomluğu, hukukun üstünlüğü ve esas hürlüklere kapsamlı bir hamle olarak nitelendiriyor. Pekin yönetimi ise önerilen kanunun Hong Kong’un otonomluğuna veya yabancı yatırımcılara hasar vermeyeceğini belirterek, yabancı ülkelerin kanuna karşı tepkilerine tenkit etti.

Sıradaki Haber :  Latin Amerika'daki korona virüsün vakaları artıyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu