Gündem

İçişleri Bakanlığı: ‘2019-2020 yıllarında belediyelere 389 genel teftiş yapılmıştır’

İçişleri Bakanlığı Lafçısı Çataklı, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Anayasa’nın 127’nci maddesi gereğince; merkezi yönet, mahalli yönetler üzerinde, mahalli hizmetlerin yönetin tamlığı prensibine uygun biçimde yürütülmesi, kamu misyonlarında birliğin sağlanması, cemiyet bereketinin korunması ve mahalli lüzumların gereği gibi karşılanması emeliyle, yasada belirtilen temel ve usuller dairesinde yönetimsel himaye vesayet yetkisine sahiptir. Bakanlığımız bu yetkisini; mahalli yönetlerin operasyon ve hesaplarını denetim etmek, sorgulamak, analiz ve soruşturma yapmak yoluyla, Mülkiye Denetim Heyeti ve Mahalli Yönetler Kontrolörleri eliyle kullanmaktadır. Mülkiye Denetim Heyeti ve Mahalli Yönetler Kontrolörler Başkanlıkları tarafından, belli yarıyıllarda tasarılı olarak yapılan denetim ve teftişlerin dışında, Bakanlığımıza erişen ihbar ve şikâyetlerin yoğunluğu ve mahiyetleri de göz önüne alınarak, emin tarih aralıklarını ve/veya emin mevzuları kapsayan özel denetim programları da yapılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

“389 genel denetimin 221‘i AK Parti, 59’u CHP”

İçişleri Bakanlığı Lafçısı Çataklı, yapılan genel denetimlerin şu biçimde olduğuna söyledi:

“2019-2020 senelerinde; belediyelerde yapılan 389 genel denetimin, Belediye Başkanlarının üyeyi oldukları politik partilere bakıldığında; 221‘inin AK Parti, 59’unun CHP, 33’ünün HDP, 51’nin Milliyetçi Hareket Partisi, 10’nun Saadet Partisi, 7’sinin İyi Parti, 4’nün BBP, 2’sinin DP, 1’sinin DSP ve 1’nin de bağımsız olduğu görülmektedir.
– Yapılan özel denetimler:
2019 senesinde belediyelerde yapılan 107 özel denetimin, Belediye Başkanlarının üyeyi oldukları politik partilere bakıldığında; 45‘inin Ak Parti, 26 ‘sının CHP, 17’sinin HDP, 2’sinin SP, 1’inin İyi Parti, 12’sinin Milliyetçi Hareket Partisi, 1’nin BBP, 1’nin DSP ve 2’sinin bağımsız olduğu anlaşılmaktadır.
2020 senesinde ise belediyelerde yapılan 5 Özel Denetimin, Belediye Başkanlarının üyeyi oldukları politik partilere bakıldığında; 1‘inin Ak Parti, 2 sinin HDP, 1’inin İyi Parti ve 1‘inin de görevlendirme yapılan belediye olduğu tespit edilmiştir.
Yapılan soruşturmalar:
31 Mart 2019 Yerel Tercihlerinden günümüze kadar toplamda 427 belediyeye soruşturma yapılmıştır. Bunların partilere göre dağılımına baktığımızda; 190’nın AK Parti, 126 ‘sının CHP, 34’nün HDP, 51’nin Milliyetçi Hareket Partisi ve 26’sının değişik belediyeler olduğu görülmektedir. Denetim, teftiş ve soruşturma vazifeleri, yönetin işleyişi içerisinde rutin olarak yürütülen faaliyetlerdir. Neticeleri tam güzergahlarıyla yargı teftişine tabidir.”

Sıradaki Haber :  Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Rusya uçuşları yeniden başladı

“Kanun karşısında bu alanda kimse dokunulmaz değildir”

Lafçı Çataklı paylaşımının devamında, “Bakanlığımıza rastgele bir belediye ile alakalı gelen ihbar, şikayet vb. müracaatlar olduğunda gereğinin yerine getirilmesi, kanuni bir lüzumluluktur. Kanun karşısında bu alanda kimse dokunulmaz değildir. Mülkiye Denetim Heyeti, uzun senelerden beri devletin, ulusun ve tüm tarafların hakkaniyetini gözetmekle misyonludur ve bu vazifesini bugüne kadar da layıkı ile yerine getirmiş köklü bir müessesedir.

Söylenti ve/veya medya üzerinden ortaya atılan bir ekip kavramsal saptırmalarla, misyonun hassasiyeti değiştirilemez ve akamete uğratılamaz.

Lafçı Gazetesi’nin manşetinde yer alan haberin içeriğinde de ciddi yanlışlıklar olmasına karşın sürecin işlemesi sebebiyle tarafımızca haberin ayrıntılarına değinilmemiştir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada yasaların verdiği vazifelerin gereği hassasiyetle yerine getirilmeye devam edilecektir” dedi.

Musa Erdoğan
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu