Gündem

İçişleri Bakanlığı berber, güzellik salonu ve kuaförlerle ilgili genelge yayımladı

İçişleri Bakanlığı 81 Şehir Valiliğine “Berber/Hoşluk Salonu/Kuaförlerin Açılması” mevzulu genelge gönderdi. Genelge ile tüm dünyada devam eden yeni tip korona virüs Covid-19 salgınının ulus sıhhati açısından oluşturduğu tehlikeyi idareyebilmek emeliyle Sağlık Bakanlığı ve Bilim Heyetinin teklifleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifleri güzergahında berber, hoşluk salonu/merkezi, kuaför vb. iş yerlerinin faaliyetlerinin 21 Mart tarihinde geçici vakitliğine durdurulduğu andırdırıldı.

Genelgede, gelinen noktada kaydolunan pozitif büyümeler ile Bilim Heyetinin teklifleri güzergahında berber, kuaför, hoşluk salonu/merkezi vb. işyerlerinin faaliyetlerinin kısıtlanmasına müteveccih önlemler geçtiğimiz 04 Mayıs Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Bakanlar Kurulusunda değerlendiril dirildiği ifade edildi.

Yapılan değerlendirmeler neticeyi berber, hoşluk salonu/merkezi, kuaför vb. iş yerlerinin, yeni tip koronavirüs salgının tesirleri korunarak tanımlanacak kaidelere uyulması kaydıyla 11 Mayıs tarihinde faaliyete geçebileceklerine ait karar alındığı hatırlatıldı. Genelgede, 11 Mayıs tarihi itibariyle berber, hoşluk salonu/merkezi, kuaför vb. iş yerlerinin faaliyetlerine başlayabilmeleri için Bilim Heyeti teklifleri güzergahında alakalı Bakanlıklarca altta kaidelerin tanımlandığı ifade edildi.

Genelgeye göre, – Bu iş yerleri saat 09.00-21.00 saatleri arasında faaliyet yürütebilecek.

– Bu iş yerlerinde alıcılara buluşma sistemiyle hizmet sunumu temel olacak.

– Bu iş yerleri aynı anda yan yana iki koltukta alıcı kabul edemeyecek, belirli bir koltuk dolu bir koltuk boş olacak biçimde hizmet verebilecek.

– Buluşmalarda kayma ya da hizmette gecikme olabileceği hususu göz önüne alınarak işyeri içinde en fazla bir alıcının beklemesine izin edilecek.

– Tanımlanan kriterler dışında iş yeri içine alıcı kabul edilmeyecek. Ancak hava koşullarına göre buluşmasız gelen alıcılar iş yeri dışında ve sosyal mesafe kaidelerine riayet etmek, maske takmak koşulu ile bekleyebilecek. Bu iş yerleri içine hizmet alan ve bekleyen olmak üzere içeri kabul edecekleri maksimum alıcı rakamını işyerinin giriş kısmına herkes tarafından görünebilecek biçimde asacak.

Sıradaki Haber :  İçişleri Bakanlığı duyurdu: 31 ilde sokağa çıkma yasağı

– İş yerinde çalışanlar belirli surette maske kullanacak. Alıcılar ise harekât vaktince maske kullanacak ancak yapılacak harekâtın özelliğine göre maskeyi çıkarabilecek.

– Alıcıya müteveccih operasyona başlamadan evvel kesinlikle alıcının oturacağı, temas edebileceği tüm alanlar ile tabanın pakliği/dezenfeksiyonu yapılacak, her harekât sonrasında bu paklik operasyonunun yinelenmesi sağlanacak.

– Alıcıya müteveccih operasyona başlanmadan evvel çalışanlar alıcının görebileceği biçimde ellerini dezenfekte edecek ya da her alıcı için ayrı olmak üzere sterilize eldiven kullanılacak. Eldiven kullanılacak ise eldiven farklılığının yapıldığı alıcıya gösterilecek.

– Alıcıya hizmet sunulması esnasında kullanılan tüm malzemeler hizmet sunumuna başlamadan evvel paklik, dezenfeksiyon/sterilizasyon operasyonu uygulanacak, bu harekât her alıcı için yinelenecek

– Saç kesimi, devireme, boyama vb. hizmetler esnasında kullanılan havlu, önlük gibi malzemeler tek kullanımlık malzemeler olacak, ya da her alıcı için ayrı malzeme olması bireye özel havlu, önlük vb. sağlanacak. Hizmet alan alıcı için kullanılan malzemeler lüzumlu sterilizasyon sağlanmadan netlikle başka alıcıda kullanılmayacak. İsterlerse kendi şahsi havlu, tarak vb. malzemelerini yanlarında getirebilecekleri hususu buluşma evresinde alıcılara bildirilecek.

– Berberlerde jilet/ustura ile sakal tıraşı yapılması hizmeti geçici vakitliğine verilmeyecek, ancak sakal traşı makine ile kısaltılma biçiminde yapılabilecek.

– Kadın kuaförleri ve hoşluk merkezlerinde, cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetleri geçici vakitliğine verilmeyecek, bunların dışındaki faaliyetlere ise devam edilebilecek.

– Saç kesimi esnasında surat ve baş bölgesinde kalan kesilmiş saçların ve kullanılan taşıt ve gerecin geçici vakitliğine arınılması için kullanılan ‘Ense Fırçası’nın kullanımı, anılan malzemenin dezenfekte edilmesinde yaşanan kasvetler ve çok fazla yere/yüzeye temas etmesi sebebiyle geçici vakitliğine durdurulacak.

– Bu iş yerlerinde gıda ve meşrubat ikramında bulunulmasına geçici vakitliğine izin verilmeyecek.
Genelgede iş yerlerinin bulunduğu yerlerden başka şehirlere giden berber, hoşluk salonu/merkezi, kuaför vb. iş yeri sahipleri ve çalışanlarının kent giriş/çıkış kısıtlaması bulunan 24 ile giriş/çıkış yapabilmesine anılan iş yerlerinden biri ile illiyet bağını gösteren işyeri ruhsatı, SGK kayıt evrakı vb. dokümanlardan birinin takdim edilmesi koşulu ile seyahat izin evrakı aranmaksızın izin verileceği belirtildi.

Sıradaki Haber :  Ünlü sanatçılar Bodrum’da yerden izmarit topladı

Ayrıca bu iş yerlerinde 18-20 yaş arasındaki çalışanlar, 81 şehirde uygulanan 20 yaş altı caddeye çıkma kısıtlamasından, iş yerlerine illiyetlerini gösteren evrakı takdim etmeleri halinde başkaca bir operasyona gerek kalmaksızın muaf sayılacak.

Bakanlık 81 şehir valiliğine yolladığı genelge ile berber, hoşluk salonu/merkezi, kuaför vb. iş yerlerinin bu kaideler çerçevesinde 11 Mayıs 2020 Pazartesi günü sabah 09.00 itibariyle faaliyetlerine başlaması için Umumi Hıfzıssıhha Yasasının 27’nci ve 72’nci maddesi uyarınca lüzumlu kararların alınmasını istedi.

Genelgede mevzubahisi kararlara uymayan yurttaşlara/iş yerlerine Umumi Hıfzıssıhha Yasasının 282’nci maddesi gereğince yönetimsel para cezası verilecek. Tersliğin gidişatına göre Yasanın alakalı maddeleri gereğince harekât yapılacak ve mevzusu kabahat teşkil eden tutumlara ait Türk Ceza Yasasının 195’inci maddesi kapsamında lüzumlu adli harekâtlar başlatılacak.

Musa Erdoğan
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu