Gündem

İçişleri Bakanlığı Valiliklere ‘Şehir-Giriş tedbirleri konulu’ genelge gönderdi

İçişleri Bakanlığı 81 Şehir Valiliğine “Kent Giriş/ Çıkış İhtiyatları” mevzulu genelge gönderdi. Genelge ile Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak olamak üzere toplam 24 İle yapılacak kara, hava ve deniz yolu ile toplu erişim taşıtı, özel taşıt vb. hakikatleştirilecek tüm giriş/çıkışlar 15 gün zamanla kısıtlandı. Buna karşılık Aydın, Antalya, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla şehirlerimize hava, kara ve deniz yoluyla yapılacak giriş/çıkış kısıtlaması kaldırıldırıldı.

İçişleri Bakanlığının valiliklere yolladığı genelgede tüm dünyada devam eden ve fiziksel temas, solunum vb. yollarla çok süratli bir biçimde bulaşarak enfekte olan insan rakamını süratle çoğaldıran Koronavirüs Covid-19 salgınının, millet sıhhati açısından oluşturduğu tehlikeyi idareyebilmek ismine sosyal hareketliliği ve bireyler arası teması eksiltmek, sosyal yalıtımı sağlamanın hayati ehemmiyet taşıdığı andırdırıldı.

Aksi halde virüsün yayılımının süratleneceği bu sebeple hadise rakamı ve rehabilitasyon lüzumunun artıracağı belirtilen genelgede, böylece yurttaşların yaşamlarını kaybetme tehlikesinin yükseleceği ve bu vaziyetin cemiyet sıhhati ve kamu kumpasının ciddi biçimde bozulmasına neden olacağı belirtildi.

Bakanlık, daha evvel valiliklere sevk edilen genelge ile sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması eksilterek sosyal yalıtımı sağlamak ismine Büyükşehir statüsündeki 30 şehir ile Zonguldak şehrine kara, hava ve deniz yoluyla yapılacak tüm giriş/çıkışlar 15 gün zamanla hudutlandırıldığı, yeniden bahse mevzu kısıtlamanın süresi 04.05.2020 Pazartesi günü saat 24.00’a kadar uzatıldığını andırdırdı.

Gelinen noktada hadise çoğalış sürati, anılan salgının tesirlerindeki eksilme, iyileşen hadise rakamında görülen çoğalış, yoğun bakım ve entübe hasta rakamındaki eksilme vb. doğrultuda kaydolunan pozitif büyümeler ile beraber ikinci bir dalga salgın ile ortaya çıkabilecek muhtemel tehlikeler çerçevesinde megakent statüsündeki 30 şehir ile Zonguldak şehrine giriş/çıkış kısıtlamasına müteveccih ihtiyatların Bilim Heyetinin teklifleri güzergahında bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın Başkanlığında bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Bakanlar Kurulusunda değerlendirildiği belirtildi.

Sıradaki Haber :  İçişleri Bakanlığı: '2019-2020 yıllarında belediyelere 389 genel teftiş yapılmıştır'

Yapılan değerlendirmeler güzergahında
Aydın, Antalya, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla şehirlerimize hava, kara ve deniz yoluyla yapılacak giriş/çıkış kısıtlamasının kaldırılırken, Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak şehirlerimize yapılacak tüm giriş/çıkışlar için getirilen kısıtlama uygulamasının yukarıyada belirtilen 24 şehrimizde devamı, kararlaştırıldı.

Bakanlık, eskiki sevk edilen genelgelerle çizilen çerçevede alakalı Valilerce, Şehir Yöneti Kanunu’nun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzıssıhha Yasasının 27 nci ve 72 nci maddeleri uyarınca altta belirtilen önlem kararlarının alınması gerektiğini belirtti.
Buna göre;

1 Büyükşehir statüsündeki Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van şehirleri ile Zonguldak şehri olmak üzere toplam 24 şehrimiz hudutlarından kara, hava ve deniz yolu ile toplu erişim taşıtı, özel taşıt vb. yapılacak tüm giriş/çıkışlar 15 günlük zamanla 4 Mayıs 2020 Pazartesi günü saat 24.00’dan 19 Mayıs 2020 Salı günü saat 24.00’a kadar geçici olarak durdurulacak.

2 Bu şehirlerimizde yaşayan/bulunan tüm yurttaşlarımızın belirtilen vakit süresince şehirlerinde kalmaları temel olacak.

3 Kent giriş-çıkış kısıtlamasına müteveccih alaka a, b Genelgelerimiz ile tanımlanan usul, temel ve ayrıcalıklar bu Genelge ile getirilen kısıtlama yarıyılı için de geçerli olacak.

Laf mevzusun ihtiyatlara ait Valiler tarafından alakalı mevzuatı uyarınca lüzumlu kararların çabuklukla alınması, uygulamada rastgele bir aksaklığa alan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması istendi.
Alınan kararlara uymayan yurttaşlara Umumi Hıfzıssıhha Yasasının 282’nci maddesi gereğince yönetimsel para cezası verilmesi, tersliğin vaziyetine göre Yasanın alakalı maddeleri gereğince harekât yapılması, mevzusu kabahat teşkil eden tutumlara ait Türk Ceza Yasasının 195’inci maddesi kapsamında lüzumlu adli operasyonların başlatılacak. 

Sıradaki Haber :  Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: “10 ayrı ilde 21 farklı bölge koruma altına alındı”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu