Gündem

İçişleri Bakanlığından pazar yerleriyle ilgili genelge

Bakanlığın valiliklere yolladığı Genelgede, tüm dünyayı tesiri altına alan yeni tip korona virüs Covid-19 salgını sebebiyle Türkiye’de kamu kumpasını gözetmek ve kamu sıhhatine negatif tesirlerini minimum seviyeye indirmek emeliyle şehir, ilçe ve beldelerdeki mahalle/mahalle pazarlarında uyulması gereken kaidelerin, daha evvel valiliklere bir genelgeyle sevk edildiği hatırlatıldı.

Bahse mevzu genelge ile pazarlarda giyim, oyuncak vb. zaruri olmayan lüzum malzemelerinin satışının kısıtlandığı andırdırıldı.

Genelgede, gelinen noktada kaydolunan pozitif büyümeler ile Bilim Heyetinin teklifleri istikametinde pazarlarda giyim, oyuncak vb. zaruri olmayan lüzum malzemelerinin satışının kısıtlanmasına müteveccih önlemlerin pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Bakanlar Kurulusunda değerlendirildiği ifade edildi.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde korona virüs salgınının tesirleri korunarak tanımlanacak kaidelere uyulması kaydıyla 11 Mayıs‘tan itibaren geçerli olmak üzere eskiki genelgede belirtilen mevzubahisi pazarcı esnafına müteveccih kısıtlamanın kaldırılabileceğine ait karar alındığı belirtildi. Bakanlığın 81 ile yolladığı genelgede, 11 Mayıs tarihinden itibaren anılan pazarlara ait Bilim Heyeti teklifleri istikametinde alakalı Bakanlıklarca tanımlanan kaidelere de yer verildi.

Genelgeye göre; şehir, ilçe ve beldelerdeki mahalle/mahalle pazar yerlerinde giyim, oyuncak, çiçek, fide, zücaciye/nalburiye vb. lüzum malzemelerinin satışına getirilen kısıtlama kaldırıldı.

Pazar yerlerinde anılan malzemelerin satışını yapacak pazarcı esnafı eskiki yayımlanan genelgelerle mevcut pazar yerleri için getirilen her bir satış yeri tezgah/sergi arasında en az 3 metre mesafe olması koşulu, pazarcı esnafının ağız ve burnunu kapatacak biçimde maske kullanması ihtiyatları başta olmak üzere tanımlanan tüm kaidelere uyacak.

Bu kapsamda; valilikler ve kaymakamlıklar şehir, ilçe ve beldelerde mahalle/mahalle pazar yerlerinde 11 Mayıs 2020 Pazartesi günü sabah 09.00 itibariyle giyim, oyuncak, çiçek, fide, zücaciye/nalburiye vb. lüzum malzemelerinin satışının yapılabilmesi için Umumi Hıfzıssıhha Yasasının 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca zorunlu kararları alacak.

Sıradaki Haber :  Kars’ta cadde ve sokaklar boş kaldı

Bakanlık valiliklerden, mevzu hakkında zorunlu hassasiyetin gösterilmesini, eskiki genelgelerle getirilen kaideler istikametinde uygulamanın beceriksizsiz bir biçimde yerine getirilmesini ve bu istikamet de pazarların devamlı sorgulanmasını istedi.

İhtiyatlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Yasasının 282’nci maddesi gereğince yönetimsel para cezası verilecek. Tersliğin vaziyetine göre Yasanın alakalı maddeleri gereğince operasyon yapılması, mevzusu kabahat teşkil eden tutumlara ait Türk Ceza Yasasının 195’inci maddesi kapsamında zorunlu adli operasyon başlatılacak.

Mehmet Kalay
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu