Gündem

İki günlük sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi: 303 yerleşim yerinde karantina kaldırıldı

Bakanlıktan yapılan söylemede şöyle denildi:

Yeni tip koronavirüsle çaba kapsamında 23 megakent ve Zonguldak’ta uygulanan 2 günlük caddeye çıkma kısıtlaması sona erdi.

Buna karşılık 24 şehir için getirilen kent giriş/çıkış kısıtlaması ve ülke genelinde 65 yaş ve üstü İle kronik rahatsızlığı bulunan yurttaşlarımız ve 20 yaş altındaki çocuklarımız/ gençlerimizin caddeye çıkmalarına ait kısıtlamalar ödünler hariç ise aynı biçimde devam etmektedir.

24 şehrimizdeki 2 günlük caddeye çıkma kısıtlamasına kararına yurttaşlarımız duyarlı davranarak, yüksek bir oranda geçim sağlamıştır. Ancak az rakamda da olsa bahse mevzu kısıtlama kararına uymayan yurttaşımız olmuştur.

Bu kapsamda caddeye çıkma kısıtlamasının başladığı 08 Mayıs Cuma günü saat 24.00 ile 10 Mayıs Pazar günü saat 20.00 arasında karara uymayan toplam 13 bin 716 şahsa Umumi Hıfzıssıhha Yasayı ve Türk Ceza Kanununun alakalı maddeleri kapsamında adli ya da yönetimsel operasyon uygulanmıştır.

Ayrıca bugün saat 20.00 itibari ile 39 şehrimizdeki; 3 belde, 50 köy, 51 mahalle ve 7 mezra olmak üzere toplam 111 mesken yerinde karantina ihtiyatları uygulanmaktadır. Karantina ihtiyatı uygulanan mesken yerindeki toplam popülasyon 96.658′ dir.

Öte yandan 61 şehirde, 303 mesken yerinde karantina kararı kaldırılmıştır.

Yarından itibaren kısıtlamaları kaldırılan berberler, kuaförler, hoşluk salonları / merkezlerinin çalışma saatlerinde ve şartlarında yapılan tertip etmelerle faaliyetlerine başlayabileceklerdir. Aynı zamanda Şehir, ilçe ve beldelerdeki mahalle/mahalle pazarlarında; giyim, oyuncak, çiçek, fide, zücaciye/nalburiye vb. lüzum malzemeleri satışı da yarından itibaren yapılabilecektir. Bu cins yerlerde, iş yeri sahiplerinin/ firmacıların, personelinin ve yurttaşların koronavirüs ihtiyatları kapsamında alınan sosyal mesafe, maske takma lüzumluluğu ve hijyen temkinlerine harfiyen yatmaları, salgınla çabada son derece ehemmiyetlidir.

Yeniden 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan yurttaşlarımız, uzun bir aradan sonra bugün ilk kez saat 11.00-15.00 arasında 4 saatliğine caddeye çıkabilmişlerdir. 13 Mayıs Çarşamba günü 14 yaş ve altı çocuklarımız ile 15 Mayıs Cuma günü 15-20 yaş arasındaki gençlerimiz saat 11.00-15.00 arasında sosyal mesafe ve maske takma kaidelerine riayet etmek koşuluyla caddeye çıkabileceklerdir. Özellikle 65 yaş ve üstü İle kronik rahatsızlığı bulunan yurttaşlarımıza, 20 yaş altındaki çocuklarımıza/ gençlerimize bu süreçte göstermiş oldukları kavrayıştan ve fedakarlıktan dolayı ayrıca teşekkür ediyoruz.

Sıradaki Haber :  Siyasiler ve iş adamları bu düğünde buluştu

Ancak şu unutulmamalıdır; bazı kısıtlamaların kaldırılması yaşamın bayağı akışına döndüğü anlamına gelmemektedir. Salgın riski henüz geçmiş değildir. Tembelliğe kapılmadan, ihtiyatları uygulamaya devam etmeliyiz.

Salgın ile çabada yurttaşlarımızdan ricamız;

-Toplu taşıma vasıtaları ile seyahatlerde,

-Pazar yeri, market/süpermarket ve fırınlardan yapacakları alışverişlerinde,

-Fabrikalar, iş yerleri ile kamu müessese ve kuruluşları gibi toplu olarak bulunulan işyerlerinde,

-Şehir Hıfzıssıha Heyetlerince alınan kararlar güzergahında valiliklerce duyurulan yerlerde,

-Havaların sıcak olması sebebiyle park, bahçe, sokak, cadde, alan gibi dış mekanlarda,

Sosyal mesafeyi ve sosyal yalıtımı sağlamaları, ayrıca belirtilen alanlarda maske takmaya devam etmeleridir. Ülke genelinde emniyet ve jandarma ünitelerince pazar yerleri, marketler/süpermarketler vb iş yerleri ile yurttaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu alan, sokak ve caddelerde bu mevzudaki teftişlerimiz ise devam edecektir.

Aziz Halkımıza, tüm bu süreçte, göstermiş oldukları dayanışma, sabır ve özveriden dolayı bir kere daha teşekkür ediyoruz. Pek çok kasveti beraber atlattığımız gibi Covid- 19 salgınını da beraber yeneceğiz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu