Gündem

İletişim Başkanlığı, Covid-19 salgınının ‘Pandemi İzolasyon Takip Projesi’ ile önleneceğini açıkladı

İletişim Başkanlığı, geçtiğimiz gün Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı ‘Pandemi İzolasyon Takip Projesi’ni açıkladı. Yapılan açıklamada, “İzolasyon, Covid-19 salgınını kontrol altına alabilmek için en önemli tedbirdir. Özellikle Covid-19 testi artı olanların ve teşhis konulanlarla teması olanların izolasyonu bu dönemde hayati tartı taşıyor. Afiyet Bakanlığı, bu kapsamda hastaların takibi ve gerektiğinde uyarılabilmesi içi ‘Pandemi İzolasyon Peşine Düşüp Takip Projesini’ hayata geçirdi” açıklamasında bulunuldu.

İletişim Başkanlığı, proje için kanuni yetki çerçevesinde zorunlu izinler alınarak Afiyet Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı ile tüm GSM operatörlerinin meslek birliğiyle uygulamaya alındığı açıkladı. Proje zarfında fazla vakaların keza kendilerinin keza yakınlarının ayrıca de tüm bir toplumun sağlığı için gerekli olan izolasyon kuralına uyup uymadıklarının takip edilmesi planlanıyor.

Sosyal uzaklık ve izolasyona riayet etmeyen vatandaşlar içinse uyarı sistemi geliştirildi. İletişim Başkanlığı bu konuyla ilgili de, “Covid-19 riski sebebiyle evde yalıtım altında bulunması gereken kişiler evlerini terk ederse, telefonlarına uyarı mesajı gelecek. Ayrıca otomatik çağrı teknolojisi yoluyla bu kişilerle hemencecik iletişime geçilecek ve kendilerinden yalıtım aşağı bulunmaları gereken yere dönmeleri istenecek.

Uyarıya riayet etmeyen ve ihlale devam edenlerin durumu ilgili emniyet birimleriyle paylaşılacak, gerekli idari tedbir ve yaptırım uygulanması sağlanacak. Yol kontrolü yapan güvenlik ekipleri, kişinin bilgilerini sorgulayarak yalıtım ihlali yapıp yapmadığını öğrenebilecek. Sistemin güvenliği sıkı denetleme altında olacak Türkiye, Covid-19’a aleyhinde yürüttüğü etkin mücadelede teknolojinin imkanlarından da yararlanıyor. Covid-19 salgını ile mücadelede fazla etkin bir vasıta olacak ‘Pandemi İzolasyon Takip Projesi’ ile bulaşın büyük oranda azaltılması hedefleniyor” açıklamasını yaptı.

Proje, kişinin sadece kendisinin değil yakınlarının ve toplum sağlığının güvenliği için de manâlı olacak. Karantina altındaki kişilerin ve bölgelerin hareketliliği gözlemlenebilecek, salgının yayılmasının bu yolla önüne geçilecek. Uygulamanın 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na da aykırı olmadığını açıklayan İletişim Başkanlığı, “Proje kapsamında elde edilen veriler, salgınla çaba dışında hiçbir amaçla kullanılmayacak ve salgın riski sona erdiği tarihte imha edilecek. Verilerin başka bir hiçbir amaçla kullanılamaması devlet güvencesinde olacak ve sistemin güvenliği sıkı bir şekilde denetim edilecek.

Sıradaki Haber :  Cumhurbaşkanlığı kabinesi video konferansla toplandı

Kasıt, kamu sağlığının korunması Pandemi İzolasyon Takip Projesi, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa kesinlikle anomali teşkil etmiyor. 6698 sayılı Kanunun ‘Özel nitelikli verilerin işlenme şartları’ başlıklı 6. Maddesinin üçüncü fıkrasında özel nitelikli kişisel verilerin ilgililerin açık rızası olmaksızın işlenmesini olası kılan istisnai amaçlar düzenleniyor.

Buna göre, halk sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla, sır gizleme yükümlülüğü aşağıda bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar kadar özel nitelikli kişisel verilerin ilgililerin açık rızası aranmaksızın işlenebileceği öngörülüyor” ifadelerini kullandı.

İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın son bölümünde ise şu ifadelere yer verildi:

“6698 sayılı Kanun Gerekçesinde, mezkur maddede ifade edilen yetkili kurum ve kuruluşların Sağlık Durumu Bakanlığı, Sosyal Emniyet Kurumu ve sağlık durumu tesisleri olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla salgınla uğraş dahilinde ayrıca konum bilgisi gibi bireysel verilerin hem de Covid-19 testinin artı olduğu bilgisi gibi özel nitelikte bireysel verilerin Sıhhat Bakanlığı tarafından işlenmesi ve aktarılması 6698 sayılı Kanun hükümlerine aykırılık teşkil etmiyor.”

Belirli Kuvat
 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu