Dünya

İngiltere’de Koronavirüs aşı denemelerine bugün başlanıyor

İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde korona virüs tedavisi amacıyla yürütülen aşı çalışmalarında dağıtılmış hayvanlar üzerinde yapılan testlerin olumlu sonuçlar vermesiyle, aşılar bugün ilk olarak insanlar üzerinde denenecek. İlk etapta 510 kişilik bir gönüllü grubuna uygulanacak olan aşının daha sonra 5 bin birey üzerinde test edilmesi öngörülüyor. Oxford Üniversitesinin yanı sıra bu araştırmaya, Londra’daki Imperial College’in de katılacak. Aşı denemeleri toplamda İngiltere’nin 4 ayrı bölgesinde yapılacak. Galibiyet şanslarının yüzde 80 olduğunu duyuran Oxford Üniversitesi ekibi, geliştirilen aşı denemelerini sağlıklı ve 18 ila 55 yaşlarındaki gönüllü bireylerden oluşacağını söyledi.

Oxford Üniversitesi göre yürütülen aşı çalışmalarında bu aşıların Eylül ayında milyonlarca insan için hazırlanmış olacağı belirtildi.

İngiltere Afiyet Bakanı Matt Hancock, bu aşının insanlar üstünde denenmeye başlanacağını duyurmasının gerisinde “korona virüsü yenmenin en iyi yolunun” aşı olduğunu söylemişti.

Gönüllüler karantinaya alınacak

Sürece kabul edilmeden önce kan, idrar ve yürek testleri yapılacak olan gönüllü gruba, hastalık geçmişleri sorulacak. Gönüllüler 14 gün her tarafında sadece hemşire ve doktorlarla görüşebilecek. Deneklere burun akıntısı ve kan testi yapılırken, kullandıkları peçetelerdeki bakteri ve virüsler de laboratuvarda incelenecek. Gönüllüler hiçbir şekilde maddesel aktivite yapamayacak ve çok sıkı bir diyete tabi tutulacak.

Aşı denemelerine gönüllü olma şartları

Oxford Üniversitesi yetkilileri, gönüllülerin “sağlıklı” olması gerektiğini açıklama ediyor. Denemelere katılabilmek için korona virüs testini fazla çıkmamış olması, sağlıklı almak ve 18-55 yaş aralığında elde etmek gerekiyor. Yetkililer, kanser öyküsü, şiddetli alerjik reaksiyonlar, astım ya da diğer önemli uzun süreli hastalıkları olanların denemelere katılmaması gerektiğini söylüyor.

Bağlı etkiler mevcut

Aşı tamamen virüsün genetiğiyle, insan vücudunda gelişmesi engellenecek şekilde oynanacağı belirtilirken çalışmaların riskleri ve tabi etkileri olabileceği açıklandı. Aşıların enjekte edilmesiyle beraber azıcık kızarıklık ve şişme, hafif ağrı ve ara sıra morarma, aşılardan sonraki 24 saat içinde potansiyel grip güya semptomların görülebileceği bildirildi.

Sıradaki Haber :  İngiltere'de korona virüs vakaları 250 bini aştı

Ancak, araştırmacılar potansiyel aşı tamamlansa bile bunun insanları ömür boyu koruyamayacağının da altını çizdi. böylece korona virüsü yenen kişilerin de gelecekte her tarafta enfekte olabileceğini düşünülüyor. Aşı bulunsa bile insanların aşıyı yıllık periyotlarla tekrarlaması gerekebileceği belirtildi.

Denemeye 42.5 milyon sterlin yardım

İngiliz Hükümeti İngiltere’deki Imperial College London ve Oxford Üniversitesi klinik çalışmalarını cesaretlendirmek için toplam 42,5 milyon Sterlin yardım olacağını söyledi. Aşı denemelerinin yapılacağı gönüllülere 625 İngiliz sterlinine değin ödeme yapılacağı belirtildi.

Aylin Karadeniz
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu