Gündem

İnsanlar evlerine çekilince doğa yenilendi, hava kirliliği yüzde 20 azaldı

Korona virüs nedeniyle insanlar 2 ayı aşkın müddettir konutlarına çekildi. Salgın sürecinde dünya genelinde petrol, natürel gaz ve elektrik tüketiminde düşüş yaşandı. Bu hadiselerden doğrudan etkilenen tabiatın kendini yenilediğini kollandı. Son günlerde İstanbul Boğazı’nda sık sık görülen yunuslar bu gidişata misal gösteriliyor.

Mevzuyla alakalı bir araştırma yapan Eskişehir Etraf Koruma ve Geliştirme Derneği ESÇEVDER Başkanı Sadık Yurtman ve Eskişehir Olta Balıkçıları ve Tabiatl Hayatı Koruma Derneği ESBALDER Başkanı Osman Demirtaş, İHA’ya konuştu.

“Hava lekeliliği yüzde 20 etrafında eksildi”

Alışverişin yüzde 75, toplu taşımanın yüzde 71 eksildiğini aktaran ESÇEVDER Başkanı Sadık Yurtman, hava lekeliliğinin de yüzde 20 etrafında eksildiğini söyledi. Yurtman, “Türkiye’de korona virüs salgını sebebiyle lokanta, kafe, restoran, kuaför ve bunun gibi firmalar ile sanayi imalinin bir kısmı kapatılmış ve burada çalışanlar ile yurttaşlarımız konutta kalmaya başlamışlardır. Türkiye’de alışveriş sektörü yüzde 75, toplu taşıma alanı yüzde 71 eksilmiştir. Hava, deniz, kara erişimi ve sanayi imalinin eksilmesi ile petrol, natürel gaz, elektrik tüketimini ve karbon salınım ölçüsünü eksilterek hava lekeliliğini yüzde 20 etrafında alta sürüklemiştir. Deniz erişiminin eksilmesiyle İstanbul boğazının daha mavi ve pak kalması neticesinde yunusların danslarına tanık olduk. Tam bunlara caddeye çıkma kısıtlamaları da ilave edilince tabiatımız rahat bir soluk alabilmiştir. Salgın en fazla petrolü vurdu tüketim eksildi. Tabiatl gaz ve elektrik tüketiminde de eksilmeler yaşandı” diye konuştu.

“İnsanın ayak sesi kesilince tabiat konuşuyor”

ESBALDER Başkanı Osman Demirtaş ise tabiatın kendini yenilemesinin hayvanlarda ve nebatlarda sarihçe görüldüğünü belirtti. Demirtaş, “Abonelerimiz ile yaptığımız gölet ve baraj gezilerinde gözlemlerimiz kadarıyla tabiat kendini yenilemeye başlamış bulunmaktadır. İnsanın ayak sesi kesilince tabiat konuşuyor. Tabiatl hayat kendine gelmiş ve hareketlenmiş gidişatta. Pandemi sürecinde hava, etraf ve hengame lekeliliği olmaması tüm nebatlara ve hayvanlara pozitif yansıdığı sarihçe görülmekte. Klasikleşme ile beraber piknikçiler, dağcılar, avcılar, balıkçılar ve tabiata çıkan her bir fertten özellikle bulunduğu etrafı pak yakalamasını rica ediyoruz. Salgın süreci geçtikten sonra da dernek olarak tabiatın gözetmesinin takipçisi olacağız” biçiminde konuştu.

Sıradaki Haber :  Wuhan’da 8 günde 2 milyondan fazla korona testi yapıldı

Çağatay Gür

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu