Dünya

İran’dan Venezuela ile ticaretini engellemek isteyen ABD’ye ikinci uyarı

İran Dışişleri Lafçısı Abbas Musevi Venezuela’ya giden İran petrol gemilerine müteveccih söylemelerde bulundu. Musevi, “Bu gemiler Venezuela’ya mazot sevkıyatı yapıyor. Bu gemilerin işletimi tamamen fotoğrafı ve legal. Gerçeğinde bu, hür ticaret bağlamında yapılıyor ve bunu yapmak için rastgele bir legal mani yok. Umarım Amerikalılar budalaca bir şey yapmazlar. Zira o zaman İran’dan ciddi bir tepkiyle karşı karşıya kalacaklardır” dedi.

“Trump’ın Amerika’sı dünya sistemini alt üst etmekte”

Musevi, Amerika Birleşik Devletlerinin İran’a müteveccih tehditlerini yaşama geçirmesi halinde İran’ın ne gibi bir karşılık vereceği istikametinde gelen suale, “Bağımsız ülkeler arasında hür ticaret yapılması hukukidir. Burada yasal olmayan şey, Amerika Birleşik Devletlerinin hukuksuz bir biçimde ülkelerin ticaretine müdahale etmesidir. Trump’ın Amerika’sı hali hazırda dünya sistemini ve normları alt üst etmekte. O yeni bir dünya anarşizmi kurmak istiyor. Bu tüm bağımsız devlet ve halklar için bir ihtar ve tehdittir” biçiminde cevap verdi.

“Budalaca eylemlerin sonuçlarından dayanacaklar”

Petrol gemilerine müteveccih tehditler mevzusunda lüzumlu önerilerin Amerika Birleşik Devletleri makamlarına iletildiğini belirten Musevi, “Birleşmiş Milletlerdeki temsilcilerimiz, İsviçre’nin İran Büyükelçisi ve İran Dışişleri Bakanı Zarif’in Birleşmiş Milletlere yolladığı mektup üzerinden Amerika Birleşik Devletleri makamlarına lüzumlu önerileri verdik. Bu mevzuda yapacakları her türlü budalaca eylemlerin sonuçlarından dayanacaklardır” ifadelerini kullandı.

Amerika Birleşik Devletlerinin Venezuela’ya giden İran petrol gemilerini taciz etmekle tehdit etmesinin ardından İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Birleşmiş Milletlere BM şikayet mektubu yollamıştı. Ardından İran Dışişleri Bakan Dayanakçısı Seyid Abbas Erakçi, Amerika Birleşik Devletlerinin İran’daki diplomatik vazifelerini yürüten İsviçre’nin Tahran Büyükelçisi Markus Leitner’ı Dışişlerine çağırarak ihtarlarını Amerika Birleşik Devletleri makamlarına iletilmesini arz ettiklerini belirtmişti.

Öte yandan, İran tarafından Venezuela’ya giden petrol gemilerini yasaklamak için Amerika Birleşik Devletlerinin Karayipler’e 4 savaş gemisi yolladığı iddia edilmişti.

Sıradaki Haber :  ABD’de 20 bin dönümden fazla ormanlık alan küle döndü

Aynur Sena Tez
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu