Dünya

İsrail’de Başbakan Netanyahu’ya sosyal mesafeli protesto devam ediyor

İsrail’de hakkında yolsuzluk davası açılan Başbakan Binyamin Netanyahu’ya yönelik gösteriler devam ediyor. Ülkede sosyal mesafeyi koruyarak eğlence düzenleyen protestocular, bir kez daha Rabin Meydanı’nda bir araya geldi. Protestocular, Covid-19 ile mücadelede bütün yönetimin Başbakan Netanyahu’nun elinde toplanmasına karşısında olduklarını dile getirdi. Binlerce protestocu, korona virüs sebebiyle sosyal uzaklık kuralına adapte etmek için 2 metre arayla bir araya gelerek Netanyahu karşıtı davet düzenledi. Göstericiler ayrıca Netanyahu ve rakibi Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz aralarında koalisyon hükümeti kurulmasına karşın anlaşmaya da tepki gösterdi. Göstericilere tarafından Başbakan Netanyahu’nun hakkındaki yolsuzluk davası nedeniyle kurulacak koalisyon hükümeti demokratik olarak görülmüyor.

Mahkeme Covid-19 sebebiyle ertelenmişti

İsrail Başbakanı Netanyahu karşısında 21 Kasım 2019’da dava açılmış, dava açılmasına yönelik izin için geçtiğimiz 2 Aralık’ta Meclise başvurulmuştu. Netanyahu 1 Ocak’ta dokunulmazlık başvurusunda bulunurken, 28 Ocak’ta başvurusunu geri çekmişti. Söz konusu gelişme üzerine Başsavcı Mandelblit, Başbakan Netanyahu hakkındaki iddianameyi mahkemeye sunmuştu. Netanyahu’nun duruşmasının 17 Mart’ta işgal altındaki Kudüs Bölge Mahkemesinde görülmesi kararlaştırılmıştı. Netanyahu’nun duruşması, virüs sebebiyle alınan önlemler çerçevesinde 24 Mayıs’a ertelenmişti.

Geçtiğimiz hafta Rabin Meydanı’nda takriben 2 bin kişi Netanyahu’yu protesto etmek için siyah bayraklarla protesto gerçekleştirmiş, hükümetin korona virüs tedbirleri kapsamında getirdiği uygulamalara tepki gösterilmişti. Göstericiler, korona virüs sebebiyle halkın cep telefonlarını takibe alma yetkisi veren Netanyahu’nun bireysel hakları ihlal ettiğini belirtmişti.

İsrail’de korona virüse ast can kaybı 199 olarak açıklanırken, toplam vaka sayısı ise 15 bin 398’e yükseldi.

Muhammed Rabah

Sıradaki Haber :  ABD’de George Floyd’un ölümünün ardından tansiyon yükseliyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu