Gündem

İşte esnafın yeni normali

Türkiye, Covid-19 ile gayrette banalleşme sürecine girerken; yurttaşların en sık uğradığı minik şirketler de yeni yarıyıla hazırlanıyor. Bakkaldan manava, kuyumcudan züccaciyeye, terziden kasaba, oyuncakçıya kadar pek çok şirketlerde hakimiyet temkinleri çoğaldırılacak. Sağlık Bakanlığı Bilim Heyeti tarafından hazırlanan kılavuzlarda bu şirketlerde çalışan personelin ve alıcıların yeni bayağı yarıyılda uyacakları kaideler şöyle:

ÇANTA VE PABUÇ SİPARİŞİ TELEFONLA
Çanta ve pabuç mağazalarında alıcı gereksinimleri olası olduğunca telefon ve internet üzerinden karşılanacak. Personel alıcılarla aynı mahsullere değeceği için, her alıcıdan sonra ellerini arınacak. Alıcı, pabuç ve çanta sınarken; personel ona takviye edecekse çalışma evvelinde tıbbi maske ve surat gözetici kullanılacak. Alıcılar, iş yeri içinde zoraki kalmadıkça yüzeylere değmeyecek.

ALICILAR Türkiye Elektrik Kurumu BAŞINA GİRECEK
Personeli gözetmek için tezgâhlar ve alıcı alanı arasına geçici bir ayırıcı veya pencere yerleştirilecek. İş yeri lavabosu varsa alıcılara kapalı olacak. Alıcılardan dükkanına türkiye elektrik kurumu başlarına girmeleri istenecek. Eşlik eden öteki şahıslar dışarıda kalacak.

YEME ALANLARI KAFELERLE AÇILACAK
Büfe, kantin ve bayilerinin yeme içme alanları varsa, buralar lokanta, restoran ve kafelerle beraber açılacak. Sarih mahsullerin ambalajlanarak satılması, alıcıların bu mahsullere değmesinin yasaklanması, olasıysa raflardaki mahsullerin çalışan personel tarafından alıcıya verilmesi sağlanacak.

MAHSULLERİ PERSONEL AMBALAJLAYACAK
Kasap, manav, kuru yemiş ve balıkçılarda, alanların minik olması sebebiyle sosyal mesafe kurmak güç. Bu kapsamda, et ve et mahsulleri ile ambalajlanmamış yiyecek maddeleri satışında çalışan personeller eldiven kullanacak. Eldiven yiyecek dışındaki nesnelere dokunmayacak. Yiyecek satış yerlerindeki alıcı oturma alanları kaldırılacak. Girişte maskesi olmayanlar için pak maske bulundurulacak. Alıcılar, iş yeri içinde besinlere değmeyecek. Tam mahsuller çalışan personel tarafından ambalajlanacak.

İĞNE AĞZA ALINMAYACAK
Terziler buluşmalı çalışacak. Miktar alırken ya da prova yaparken bir metrelik sosyal mesafe korunamayacağı için tıbbi maske ve surat gözetici kullanılacak. İğne ve öteki aletler ağza götürülmeyecek.

Sıradaki Haber :  İspanya Sağlık Bakanlığı, koronaya bağlı can kayıplarını güncelledi

BULUŞMAYLA GİDİLECEK
Optikçilere de buluşma sistemi getirilecek. Kuyumcuda, bijuteride, saatçide ve optikçide çalışan personel alıcılarla aynı mahsullere değeceği için her alıcıdan sonra eller yıkanacak. Sınanan mahsul alınmıyorsa mahsule hasar vermeyecek özellikte içki veya sabunlu suyla silinecek.

PAZAR YERLERİNE TURNİKE
Pazar yerlerinde ise alınacak temkinler aktüellendi. Pazar yerlerindeki satıcılar ve alıcılar dâhil birey rakamı her dört metrekareye bir birey olacak biçimde hudutlandırılacak. Pazar yerine giren alıcı rakamını tanımlamak için ya vazifeli olacak ya da turnike eşi sistemler konulacak. Alıcı tarafından mahsul tercihine izin verilmeyecek. Pazar esnafı haykırarak satış yapmayacak.

POŞETLE TESLİMAT YAPILACAK
Kuru arınma ve pabuç tadilatı yapılan yerlerde alıcılar mahsulleri poşetle getirip, daha sonra poşetle teslim alacak. Personel, teslim aldığı mahsulleri en az bir gün beklettikten sonra harekâta tabi yakalayacak.

KİTAPLAR KARIŞTIRILMAYACAK
Kitapçılarda ve kırtasiyecilerde alıcıların içeride kısa kalması sağlanacak. Alıcılar kitap reyonları ve rafları arasında sosyal mesafeyi ihlal edecek biçimde gezmeyecek, kitapları karıştırmayacak.

OYUNCAKLARIN ÜZERİ ÖRTÜLECEK
Mağazalarda çocuklar için reyin-cümbüş aygıtları varsa bu makineler kullanıma kapatılacak. Çocukların dikkatini dağıtmaması açısından üzeri örtülecek.

ELDEN ELE PARA VERMEYE SON
Minibüslerde her alıcı fiyatını kendisi verip, para üstünü kendisi alacak. Minibüslere seyreltme kaidelerine uygun olacak biçimde, bir karakter koltuklara bir birey, iki karakter koltuklara bir birey, dört karakter koltuklara üç birey oturacak biçimde yolcu alınacak.

GİYİM MAĞAZALARINDA SINAMA KABİNİNE SINIRLANDIRMA 
Giyim mağazalarında sınama kabinlerinin olası olduğu kadar kullanılmasına izin verilmeyecek, içeride kalma süresi hudutlandırılacak. Sınama kabinlerinde netlikle maskeler çıkarılmayacak. Sınanan mahsullere ultraviyole ışınları uygulanmayacak. Alıcı tarafından sınanıp alınmayan raf mahsulleri, sabrettikten sonra raftaki mahsullerin en altına yerleştirilecek.

Türkiye Gazetesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu