Dünya

İtalya Başbakanı Conte: ‘4 Mayıs’ta İtalya’yı kademeli olarak açacağız’

İtalya, korona virüs pandemisi sebebiyle ülkede uygulanan karantina ve sokağa çıkma yasaklarını 4 Mayıs itibariyle hafifletmeye hazırlanıyor. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ülkede yeni müşteri korona virüsle mücadelede milli çapta 2. aşama olarak nitelendirilen dönemin 4 Mayıs’ta başlayacağını belirtti ve detayları pazar gününe kadar açıklayacağını duyurdu.

Karantina uygulamasından kademesiz bir şekilde çıkılmasının bulaşma eğrisinin kontrolsüz şekilde yükselmesine niçin olabileceğinin altını çizen Conte, “Şu belli başlı kadar yaptığımız bütün çabaların nafile gitmesine yol açabilir” uyarısında bulundu. Başbakan Conte aşı veya kanıtlanan bir tedavi bulanana değin maske kullanımının ve sosyal mesafenin korunmasının zorunlu olacağını söyledi.

Conte ayrıca, virüsün yayılımının kontrolü için kullanılacak olan telefon uygulamasının zorunlu kılınmayacağını, gönüllülük esasında yüklenebileceğini açıklama etti.

Lokanta, kafe ve parkların hemen açılması beklenmiyor

İtalyan basınına yansıyan bilgilere kadar 2. aşamada mesafe kriterlerini sağlayan dükkanların açılmasına müsade verilecek oysa lokanta, kafe ve parklar için virüsün yayılımının önümüzdeki haftalardaki gidişatına kadar gözlenecek. Laf konusu işletmeler ve parklar için 11 Mayıs ilk olası tarih olarak öne çıkarken restoranlarda masalar arası mesafenin korunması, sosyal mesafenin korunması ve personelin bireysel koruma malzemeleri kullanması zorunlu olacak. Halihazırda açık olan eczane ve market gibi esas gereklilik işletmelerinde yürürlükte olan 40 metrekare alanda en fazla bir herif ve iki çalışan kuralının bu işletmelerde de geçerli olması bekleniyor.
Sinema, spor salonu ve gece kulübü gibi yüksek yayılım riski içeren işletmelerin ise son aşamada açılması bekleniyor. Uzmanlar, bu tarz işletmelerin açılışı için eylül ayını beklemek gerekebileceğini söylüyor.
İtalya’da, ilk vakanın görüldüğü 21 Şubat tarihinden bu yanlamasına 183 bin 957 kişiye korona virüs bulaşırken, 24 bin 648 kişi Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti. Ülkenin kuzeyindeki Lombardiya bölgesi ve çevresindeki bir takım kentler 8 Mart, bütün ülke ise 10 Mart tarihinden bu yanlamasına karantina altında.

Sıradaki Haber :  Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’ın ağabeyi son yolculuğuna uğurlandı

Burak Ortahamamcılar
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu