Dünya

Japonlar ‘Altın Hafta’ tatilini evinde geçiriyor

Japonya’da bir hayli birey tarafından en uzun devamlı tatil fırsatı olarak görülen Golden Week Altın Hafta, ülkede bu sene sönük başladı. Korona virüs salgını sebebiyle bülten edilen mucizevi hal OHAL kapsamında yapılan ‘Konutta kalın’ çağrısı büyük miktarda karşılık buldu. Hükümetin daha evvel dile getirdiği “İnsanlar seyahat ederse salgın altın haftada doruk yapabilir” evhamına kulak veren Tokyolular caddeleri boş vazgeçti. Az rakamda Japon yurttaşı ise, hoş havayı fırsat öğrenerek parklarda güneşin tadını çıkardı. Hafta sonunda dolup taşan kent içi trenleri boş kalırken, Altın Hafta’da her sene milyonlarca şahsı başka eyaletlere taşıyan Shinkansen Süratli tren bileti gişelerinde de uysallık göze çarptı.

Bir Hayli dükkan kapalı

Salgınla çaba mücadeleleri kapsamında bir aydır faaliyetlerine ara veren bir hayli şirket Altın Hafta’da da kapalı kalmayı sürdürürken, bazı mahallî lokantalar krizde ayakta kalabilmek için koli servis uygulamasını yaşama geçirdi. Masalara servis uygulamasını askıya alan şirketler, sosyal mesafe kaideleri çerçevesinde tek tek içeriye giren alıcılara satış yaptı. Hükümetin daha evvel sarih kalacağını duyurduğu marketler ise faaliyetlerini sürdürdü. Ancak her zamanki yoğunluğun aksine, alıcı rakamındaki azlık kameralara yansıdı.

“Konutta kalmayı seçim ediyorum”

Altın Hafta’nın Japonya’nın en yoğun tatil yarıyıllarından biri olduğunu belirten Haruka Arakawa, buna karşın bu sene çağrılara uyarak konutta kalmayı seçim ettiğini söyledi. Minik çocuğu olduğu için tehlike almak istemediğini belirten Arakawa, “Yalnızca alışveriş gibi lüzumlu lüzumlar için dışarıya çıkıyorum” biçiminde konuştu. Hisashi Okazaki de senenin bu yarıyılında genellikle kaplıca tatiline gitmeyi seçim ettiğini, ancak bu yıl tasarısını iptal ettiğini ifade etti. Okazaki, “Japonya’da salgının seyri Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleri kadar süratli olmasa da, bazı şahısların semptom göstermemesi sebebiyle bir hayli şahsa bulaşabileceğinden evham ediyorum” diye konuştu.

Sıradaki Haber :  Netanyahu: 'İsrail ve BAE korona virüsle mücadelede iş birliği yapacak'

Kaygıya neden olmuştu

Japonya’da takvimlerde arkasını arkasına yer alan bir dizi fotoğrafı tatilin toplanması ile oluşan Altın Hafta, milyonlarca Japon için en uzun devamlı tatil fırsatı olarak görülüyor. Her sene yerli ve yabancı bir hayli turistin eyaletler arasında seyahat ettiği vakit süresince, ülkede en yoğun tatil sezonu yaşanıyor. Korona virüsü salgını sebebiyle tüm ülkede OHAL bülten eden Japonya hükümetinden daha evvel yapılan söylemede OHAL’in vaktinin uzatılıp uzatılmayacağına Altın Hafta vaktince karar verileceği belirtilmişti. Tatilde fazla seyahat edilmesi halinde salgının doruk yapabileceği kaygısını dile getiren hükümet, son olarak 6 Mayıs’ta sona erecek OHAL’in vaktinin uzatılmasının tasarlandığını duyurmuştu. OHAL’in uzatılmasına dair kararın önümüzdeki hafta fotoğrafı olarak söylenmesi bekleniyor. Bu sene takvimlerde 3 Mayıs’a denk gelen Altın Hafta cumartesi olması itibariyle bugün başlarken, tatil 5 Mayıs’ta sona erecek.

Burak Ersoy
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu