Dünya

Japonya hızlı test kitlerine yeşil ışık yaktı

Daha evvel korona virüs test prosedürlerinin güçlüğü hakkında tenkit etilen Japonya’da test kapasitesini artırmayı kasteden Sıhhat Bakanlığı, süratli test kitlerinin kullanımına onay verdi. Ana tanı usulü olarak kullanılan PCR polimeraz zincir tepkini testlerine göre süratli netice veren ancak daha düşük doğruluk oranına sahip antijen testlerinin ilk etapta Tokyo ve Osaka gibi salgından en fazla etkilenen bölgelerde PCR testi uygulama yetkisi olan sıhhat kuruluşlarında kullanılacağı belirtildi. Grip tanısında kullanılan kitlere eş bir ilkeyle çalışan antijen testlerinin burundan alınan misalle uygulandığını kaydolan yetkililer, 15 ila 30 dakika arasında netice alındığını kaydoldu. Ayrıca, antijen testinde olumsuz netice veren hastalardan temkin emeliyle netlik oranı daha yüksek olan PCR testi de isteneceği vurgulandı.

Japonya Sıhhat Bakanlığının, yeni test kitlerinin kullanımına dair ayrıntıları kapsayan bir direktifi önümüzdeki günlerde yayınlaması bekleniyor.

Yeni kitler zaman kazandıracak

Hastadan alınan sürüntü misalindeki virüse has proteinleri tespit ederek netice veren antijen testleri süresi ve uygulama basitliği ile öne çıkarken, yaygın olarak kullanılan PCR testleri ise laboratuvarlara numune sevk edilmesini gerektiriyor. Bazı vaziyetlerde neticenin elde edilmesi uzun zaman alsa da, buna karşın PCR testleri yüksek doğruluk oranını öğreniliyor. Süratli tanı testlerinin özellikle acil tıbbi müdahale gerektiren ya da operasyona hazır hastalarda tez netice alınabilmesi noktasında fayda sağlayacağı varsayım ediliyor.

Tenkitlerin gayeyi olmuştu

Şimdiye dek 691 şahsın korona virüs sebebiyle yaşamını kaybettiği Japonya’da 16 bin 759 birey virüse tutulmuş, test prosedürlerinin güçlüğü mevzusundaki tenkitlerin ardından hükümet test yaptırabilmek için gereken kriterleri değiştirmişti. 4 gün süresince en az 37.5 derece ateş bulgusu gösterme koşulunun bundan sonra aranmayacağını duyuran Sıhhat Bakanlığı, ateş ve soğuk algınlığı eşi bulgular gösteren hastaların sıhhat müesseselerine başvurabileceğine söylemişti. Japonya’da dün itibariyle toplam 223 bin 649 PCR testi uygulandığı biliniyor.

Sıradaki Haber :  Güney Kıbrıs’ta camiye çirkin saldırı

Burak Ersoy

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu