Dünya

Japonya Sağlık Bakanı Kato’dan WHO’ya çağrı

Japonya Sıhhat Bakanı Katsunobu Kato, beynelmilel kamuoyunda Covid-19 salgınını galibiyetli bir biçimde idareyememekle tenkit etilen Dünya Sıhhat Örgütü’ne WHO saydamlık çağrısı yaptı. Teşkilatın tertip ettiği değerlendirme buluşmasına video konferans yoluyla katılan Kato, WHO’nun salgın karşısındaki davranışı ile virüsün kaynağı ve dağılma biçiminin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Tarafsız ve bağımsız bir değerlendirme gerektiğine vurgu yapan Kato, bundan sonraki süreç için ise Japonya’nın sağlam bir çıkış taktiği uygulanması gerektiğine inandığının altını çizdi. Test kapasitelerini geliştirmek, sıhhat sistemlerini kuvvetlendirmek, aşı ve ilaç çalışmalarını desteklemenin ehemmiyetine dikkat sürükleyen Kato, ülkesinin pandemi ile gayret kapsamında WHO ve alakalı kuruluşlara takribî 280 milyon dolar katkı sunacağını da sözlerine ilave etti.

WHO’ya Tayvan tenkidi

Kato, WHO’ya gözlemci statüsünde bile katılmasına izin verilmeyen Tayvan’a müteveccih uygulamayı tenkit etti. Pandemi sürecinde dünyanın her yerinden gelecek bilgi ve deneyimin ehemmiyetli olduğunu söyleyen Kato, salgınla gayrette galibiyet gösteren Tayvan gibi coğrafyaların dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Başbakan Abe sinyalini vermişti

Japonya Başbakanı Shinzo Abe geçen hafta yaptığı söylemede WHO’nun korona virüs pandemisi karşısındaki ilk tepkisi hakkında soruşturma yapılması için çağrıda bulunacaklarının sinyalini vermiş, “Japonya, Avrupa Birliği AB ile beraber adaletli, bağımsız ve kapsamlı bir analiz yapılmasını önerecek” ifadelerini kullanmıştı.

Önemsememe iddialarının niyetinde

WHO, Çin’in salgını başlangıç yarıyılında önleyebilecek kritik bilgileri dünya kamuoyundan gizlediğine müteveccih iddialarla beraber “önemsememe” tenkitlerinin gayeyi olmuş, WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise yargılamaları yalanlayarak virüsü siyasallaştırmama çağrısında bulunmuştu.

Burak Ersoy
 

Sıradaki Haber :  Ukrayna ve İsviçre Devlet Başkanları Ukrayna'daki çatışma bölgesini ziyaret etti

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu