Dünya

Japonya’da ‘dengeli geçiş süreci’ başladı

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, korona virüs olaylarındaki eksilmenin ardından kademeli olarak sona eren OHAL’in, hali hazırda uygulanmaya devam ettiği son 5 eyalette de yürürlükten kaldırıldığını duyurdu. Uzun zamandır beklenen kararı fotoğrafı olarak bu akşam saatlerinde söyleyen Abe, takribî 1.5 aydır süren uygulamaya atıfta bulunarak, “Sonlandırmak için dünyadaki en katı kriterlerden kimilerini tanımladık ve ülke genelindeki eyaletlerin aranan standartları karşıladığı neticesine vardık” ifadelerini kullandı.

Hedef, yeni banal

Abe, OHAL kapsamında yapılan “konutta kalma” çağrıları yönünde büyük miktarda yavaşlayan ticari faaliyetlere değindi. Ekonomik faaliyetlerin düzeyler halinde yine başlayacağını söyleyen Abe, ülkede “yeni banal” olarak adlandırdığı normları oturtmayı amaçladığını ifade etti. “Sosyal ve ekonomik faaliyetlerle alakalı sıkı kısıtlamalara devam edersek, işlerimiz ve günlük rutinimiz tamamen topallayacak” diyen Abe, bir hayli defa tekrarladığı “balanslı geçiş süreci” maksadına vurgu yaptı. Abe, “Bundan sonra ehemmiyetli olan, ekonomik faaliyetleri yürütüp yaşamımızı sürdürürken aynı zamanda enfeksiyon tehlikesini nasıl hakimiyet altında yakalayabileceğimizi düşünmek” biçiminde konuştu.

Hayat bayağıya dönecek

İlk olarak 7 Nisan’da Tokyo, Osaka, Chiba, Kanagawa, Saitama, Hyogo ve Fukuoka’da geçerli olacak biçimde duyuru edilen OHAL çoğalan olay rakamı karşısında tüm ülkeyi içerecek biçimde genişletilmiş, daha sonra kademeli olarak yürürlükten kaldırılan kararın son olarak sadece Tokyo, Saitama, Chiba, Kanagawa ve Hokkaido’da süreceği söylenmişti. Bugünkü kararla beraber Japonya genelinde OHAL sona ererken, yarından itibaren kademeli olarak yaşamın bayağıya dönmesi bekleniyor.

Olay rakamı kriteri konmuştu

Daha evvel OHAL’in sona erdiği eyaletlerde “her 100 bin şahsa 0.5’ten az olay rakamı” kriterinin dikkate alındığını duyuran hükümet, ayrıca mevzubahisi bölgelerin sıhhat hizmeti kapasitelerinin de göz önünde bulundurulduğuna söylemişti.

864 şahıs yaşamını kaybetti

Japonya’da şu ana kadar 712’si karantina gemisi Diamond Princess’in yolcu ve tayfasından olmak üzere toplam 17 bin 340 Covid-19 hadisesi tespit edilmiş, 13’ü aynı geminin yolcularından 864 şahıs ise korona virüs sebebiyle yaşamını kaybetmişti.

Sıradaki Haber :  Madrid’deki 6 bölgede 21 Eylül’den itibaren karantina tedbirleri uygulanacak

Burak Ersoy
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu