Dünya

Japonya’da korona 3 milyon kişiyi işsiz bırakabilir

Çin’de ortaya çıkan ve küresel bir kriz halini alan korona virüs pandemisi ülke ekonomilerini tehdit ediyor. Japonya’daki Nagoya merkezli Chubu Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün yaptığı çalışma, pandeminin ekonomi üzerindeki tesirinin 2008 küresel krizinden daha derin olabileceğini ortaya koydu. Küresel salgının ancak bu senenin sonunda hakimiyet altına alınabildiği en makûs senaryoyu mercek altına alan uzmanlar, bu vaziyette ülkedeki emekçi rakamında bir evvelki seneye göre yüzde 4.5’lik düşüş görülebileceğini belirtti.

Bu defa daha ciddi

2008 mali senesinde Lehman Brothers Holding’in çöküşünün ardından tetiklenen kriz sonrası Japonya’da takribî 950 bin şahsın işini kaybettiğine dikkat çekilen çalışmada, o yarıyıl emekçi rakamında yaşanan düşüsün yüzde 1.5’te kaldığı andırdırıldı.

Bazı sektörlerde evham büyük

Çalışmada ayrıca toptan ve perakende ile turizm ve lokanta sektörlerinde tüketimi artıran yabancı turistlerin rakamındaki düşüş meylinin Mart ayına dek sürecebileceği değerlendirildi. Bu manzara karşısında toptan ve perakende sektöründe 845 bin, imalat sektöründe ise 614 bin şahsın işini kaybedebileceğini öngören uzmanlar, rakamın konaklama ve lokanta sektörlerinde de 589 bini bulabileceği hipotezinde bulundu. Değişik sektörlerle beraber Mart ayına kadar toplam 3.1 milyon şahsın işsiz kalabileceği ihtarı yapıldı.

Risk çanları çalıyor

Japonya’da işsizlik oranı Mart ayında yüzde 2.5’la bir senelik azami seviyeye yükselirken, bu büyüme küresel salgının ekonomi üzerindeki negatif tesirine işaret olarak açıklandı. Analistler ve hükümet yetkilileri ise, gidişatın takip eden aylarda daha da makûslaşabileceği evhamı taşıyor.

Burak Ersoy

Sıradaki Haber :  İsrail’de Netanyahu-Gantz hükümeti yemin etti

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu