Dünya

Japonya’da OHAL halkı evde tutmaya yetmedi

Çin’in Wuhan kentinden dünyaya yayılan korona virüsü pandemisi nedeniyle 7 eyaletinde duyuru edilen OHAL’in kapsamını tüm ülkeyi içine alacak şekilde genişleten Japonya’da çağrılar insanları evde tutmaya yetmedi. Japon yasalarına göre halkın özgürlüklerini kısıtlama hakkı bulunmayan hükümetin yaptığı gönüllü sokağa çıkmama çağrısı emin oranda karşılık bulsa da, hukuki yaptırımın olmaması sebebiyle birçok kişi jurnal hayatına devam etti. OHAL kapsamının genişletilmesinin ardından başkent Tokyo’daki ilk hafta sonunda insan yoğunluğunu deneme eden Japon GSM operatörü NTT Docomo’nun verilerine göre, Tokyo’nun merkez ilçeleri ve 6 öbür eyalette sokaktaki insan sayısı normale kadar ortalama yüzde 70 ila 80 oranında düşüş gösterdi. Buna rağmen, toplu taşıma araçlarının çalışmaya devam etmesi ve bazı ticari işletmelerin faaliyetlerini sürdürmesi sebebiyle sokaklar manâsız kalmadı. Ülke genelinde evden alıştırma imkanı bulunmayan yüz binler jurnal rutinlerine devam etti. Birçok çocuklu ailenin de hoş havayı fırsat kasten parklara akın ettiği gözlendi.

Abe çağrı yapmıştı

Japonya Başbakanı Shinzo Abe daha önce yaptığı açıklamada bireysel teması minimum yüzde 80 oranında azaltma çağrısı yapmış, bunun başarılması halinde virüsün ülke genelindeki yayılımının denetim altına alınabileceğini söylemişti. OHAL kararının arkasında ülke genelindeki çoğu işletme gönüllü olarak alıştırma saatlerini kısıtlama veya faaliyetlerine ara verme kararı almıştı. Daha önce hükümetten yapılan açıklamada topyekün sokağa çıkma yasağı ya da kent izolasyonu gibi bir uygulamanın Japonya ekonomisini olumsuz etkileyeceği açıklama edilmişti. Bir Takım kesimler ise, daha radikal tedbirlerin gerektiğini belirterek hükümeti tenkit yağmuruna tutmuştu.

278 kişi öldü

Şimdiye değin, 712’si karantina gemisinin gezgin ve mürettebatı arasından olmak üzere 11 bin 896 olgu kaydedilen Japonya’da 278 kişi korona virüsü sebebiyle hayatını kaybetmişti.
Gelişen vaka sayısı karşı hükümet ilk olarak Tokyo, Osaka, Chiba, Kanagawa, Saitama, Hyogo ve Fukuoka’da geçerli olan OHAL’in kapsamını, bütün ülkeyi içine alacak şekilde genişletme kararı almıştı.

Sıradaki Haber :  Beyaz Saray’ın korona virüs danışmanı Fauci’den ABD’yi yalanlayan açıklama

Burak Ersoy
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu