Dünya

Japonya’da OHAL sona erdi, hayat normale dönüyor

Japonya’da korona virüs salgını sebebiyle 7 Nisan’dan bu yana uygulanan fantastik halin OHAL dün son 5 eyalette de yürürlükten kaldırılmasıyla Tokyo ve etrafında yaşam basmakalıpa dönmeye başladı.

Hükümet tarafından yapılan kepenk kapatma ve konutta kalma çağrılarının fotoğrafı olarak sona ermesiyle bazı şirketler ticari faaliyetlerine yine başladı. Kafe ve lokantaların ilk etapta sadece dışarıya servis yaptığı kollanırken, sosyal mesafe ve hijyen temkinlerine dikkat sürükleyen ihtar levhalarının kullanıldığı görüldü. Reyin salonları ve alışveriş merkezleri de takribî 2 aylık zamanın ardından ilk kere ziyaretçi kabul etti. Buna karşın banalleşmenin ilk gününde yaşanan tenhalık dikkat çekti. Belediyeler ise sadece sigara içenlere tahsis edilen özel alanları, mümkün enfeksiyon dağılma tehlikesine karşı geçici olarak kullanıma kapattı. OHAL süresince yolcu rakamında ciddi oranda eksilme yaşanan Tokyo tren hattında yoğunluk düşük de olsa yine başlarken, az rakamda bölge soğukkanlıyı ise eyaletler arasında seyahat etmek için süratli tren gişelerine bilet almaya gitti.

“Umarım her şey basmakalıpa döner”

Takribî 15 yıldır Japonya’da yaşayan İngilizce Hocayı Steve Lehman 42, OHAL’in sonlandırılması kararından mutlu olduğunu belirterek, “Takribî 2 aydır konutta olmaktan çok bunaldım. Bahtlıyım ki yarın işe dönebileceğim. 1 ya da 2 ay içinde her şeyin tamamen basmakalıpa dönmesini umuyorum” dedi. Üniversite talebesi olan Yuji İshikawa 21 ise, bugün alışveriş merkezlerinin ilk kere açıldığını belirterek, “Bir Hayli insanın maske taktığını görmek hoş. Bundan sonra sosyal mesafe kaidelerine dikkat ederek virüsün dağılmasını önlemeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Balanslı geçiş süreci başladı

Japonya’da ilk olarak 7 Nisan’da bazı bölgelerde duyuru edilen ve daha sonra kapsamı genişletilen OHAL dün son olarak uygulandığı Tokyo dahil 5 eyalette de yürürlükten kaldırılmıştı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise daha evvel dile getirdiği balanslı geçiş süreci çağrısını yineleyerek, “Bundan sonra ehemmiyetli olan ekonomik faaliyetlere devam edip yaşamımızı sürdürürken, aynı zamanda enfeksiyon tehlikesini nasıl hakimiyet altında yakalayabileceğimizi düşünmek” ifadelerini kullanmıştı. Japonya’da 712’si karantina gemisinin yolcu tayfasından olmak üzere 17 bin 736 şahıs Covid-19’a tutulmuş, 868 şahıs ise virüs sebebiyle hayatını yitirmişti.

Sıradaki Haber :  Ruanda’da sel: 65 ölü

Burak Ersoy
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu