Dünya

Japonya’dan Covid-19’a karşı tedavi adımı

Çin’in Wuhan kendinde ortaya çıkan ve küresel bir kriz halini alan yeni tip korona virüs Covid-19 salgını dünya genelinde tesirini sürdürürken, virüsün rehabilitasyonunda umut olabilecek bir haber Japonya’dan geldi.

Daha evvel Amerika Birleşik Devletlerinin kullanımına fotoğrafı onay verdiği Remdesivir isimli antiviral ilaç ile alakalı konuşan Japonya Sağlık Bakanı Katsunobu Kato, ilaç firmasından müracaat aldıktan sonra Remdesivir’in Japonya’da korona virüs rehabilitasyonunda kullanılması için gereken onayı 1 hafta içinde vermeyi tasarladıklarını ifade etti. Üretici şirketi işaret eden Sağlık Bakanı Kato, “Gilead’ın birkaç gün içinde onay için müracaatta bulunacağını duydum” ifadelerini kullandı.

Bakan Kato, ilacın kullanımının özel prosedürler kapsamında onaylanması halinde izin sürecinin dünyanın en süratlisi olacağını belirtti. Ayrıca yeterli talebin sağlanması noktasında üretici işletme ile iş birliği içinde çalışacaklarını kaydolan Bakan Kato, Remdesivir’in güvenliğine dair detaylı analiz ve istişarelerin Bakanlık bünyesinde devam ettiğini de aktardı.

Özel şartlar sebebiyle süratli onay

Japonya Sağlık Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, acil lüzum dinlenen ilaçlar kategorisinde değerlendirileceği bilinen Remdesivir için kolaylaştırılmış legal prosedürlerin uygulanacağı belirtildi. Bu sayede ilacın korona virüs rehabilitasyonunda kullanımı için gereken legal iznin süratli bir biçimde onaylanmasının amaçlandığı ifade edildi. Japonya’nın adımı, geçtiğimiz Cuma günü Amerikan Yiyecek ve İlaç Dairesi’nin FDA Gilead ilaç firmasının ürettiği Remdesivir’in Covid-19 hastalarında acil gidişatlarda kullanımını onayladığını söylemesinin ardından geldi.

Başbakan Abe sinyalini vermişti

Japonya Başbakanı Shinzo Abe geçtiğimiz hafta yaptığı söylemede, Remdesivir’in korona virüs rehabilitasyonunda kullanımının yakında muhtemel olacağını belirtmiş, legal iznin önümüzdeki süreçte verileceğinin sinyalini vermişti. Gilead şirketinin Japonya ünitesinden yapılan söylemede ise muayenehane çalışmaları sürdüren takımın, ilacın faalliği ve güvenliğini ispatlamaya odaklandığı ifade edilmişti. Remdesivir, Ebola rehabilitasyonunda kullanılmak üzere geliştirilmişti.

Sıradaki Haber :  'Korona virüsü bilerek ve isteyerek bulaştıran müebbet hapis cezası alabilir'

Burak Ersoy
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu