Dünya

Japonya’dan Dünya Sağlık Örgütüne soruşturma çağrısı

Dünya Sağlık Teşkilatının DSÖ korona virüs pandemisi sürecini idaremedeki zaferi dünya genelinde kavga mevzusu olurken, mevzuyla alakalı bir söyleme de Japonya Başbakanı Shinzo Abe’den geldi. Dün katıldığı bir internet programında konuşan Abe, Japonya’nın DSÖ’nün korona virüs pandemisi karşısındaki ilk tepkisi hakkında soruşturma yapılması için çağrıda bulunacağını söyledi. “Japonya Avrupa Birliği AB ile beraber adaletli, bağımsız ve kapsamlı bir analiz yapılmasını önerecek” diyen Abe, önerinin DSÖ Genel Heyetinde yapılacağını belirtti.
Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi de ülkesinin mevzubahisi soruşturma çağrısı için beynelmilel camiaya katılacağını, soruşturmanın bağımsız bir uzuv tarafından yürütülmesi gerektiğini söyledi. “Beynelmilel cemiyette virüsün bütün olarak nereden geldiği ve ilk tepki hakkında çok fazla kavga var” diyen Motegi, “Kapsamlı bir soruşturmanım bağımsız bir uzuv tarafından yapılması çok ehemmiyetli” ifadelerini kullandı.

DSÖ tenkitlerin odağında

DSÖ, Çin’in salgını başlangıç yarıyılında önleyebilecek kritik bilgileri dünya kamuoyundan gizlediğine müteveccih iddialarla beraber “ilgisizlik” tenkitlerinin amacı olmuş, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise yargılamaları yalanlayarak dünya genelinde 300 bini aşkın vefata yol açan virüsü siyasallaştırmama çağrısında bulunmuştu.

Burak Ersoy

Sıradaki Haber :  İran’da korona virüs taşıyıcısı öğrenciler üniversite sınavına hastanede girecek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu