Dünya

Japonya’dan yeni Covid-19 adımı

Korona virüs sebebiyle bülten edilen fantastik hal OHAL uygulamasının 31 Mayıs’a dek uzatıldığı Japonya’da hükümet ülkenin virüs test kapasitesini artırmaya çalışıyor. Japon medyasında yer alan haberlere göre Covid-19 antijenlerini 15 ila 30 dakika arasında tespit edebilen süratli test kitlerinin ülkede kullanımına çarşamba günü onay verilecek. Yeni testler, Japonya’nın sıhhat sigortası sistemi tarafından da karşılanacak. Sıhhat bakanlığının, sistemde tıkanıklık yaşanmaması için PCR polimeraz zincir tepkini testleri ve süratli netice veren ancak daha düşük doğruluk oranına sahip olan antijen testlerinin en faydalı biçimde nasıl bir arada kullanılacağı üzerinde çalıştığı ifade edilirken, süratli test kitlerini üreten şirketin ilk etapta haftada 200 bin kit sağlaması bekleniyor.

Test kriterleri de değişti

Öte yandan Japonya Sıhhat Bakanlığı, sağlık kurumulardaki korona virüs test prosedürlerinin güçlüğü hakkındaki tenkitlerin ardından test uygulanacak hastalarla alakalı kriterleri yine tertip etti. Şubat ayında söylenen kriterlere göre test için 4 gün süren 37.5 derece ateş ve emin bulgular gerekirken, revize edilen kriterlerde rastgele beden ısısı hududundan bahsedilmedi. Buna göre, solunum eforluğu, ağır bitkinlik veya ateş bulgusu gösteren hastalar sıhhat merkezleri ile temas kurup test arz edebilecek.

Artıları ve eksileri var

Hastadan alınan sürüntü misalindeki virüse has proteinleri tespit ederek netice veren antijen testleri süresi ve uygulama basitliği ile öne çıkarken, yaygın olarak kullanılan PCR testleri ise laboratuvarlara numune sevk edilmesini gerektiriyor. Bazı vaziyetlerde neticenin elde edilmesi uzun zaman alsa da, buna karşın PCR testleri yüksek doğruluk oranını öğreniliyor. Süratli tanı testlerinin özellikle acil tıbbi müdahale gerektiren ya da operasyona hazır hastalarda tez netice alınabilmesi noktasında fayda sağlayacağı varsayım ediliyor.

Burak Ersoy
 

Sıradaki Haber :  Hindistan’da sel felaketi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu