Dünya

Karantinanın sona erdiği İtalya’da hayat normale dönüyor

Çin’de ortaya çıkarak dünya genelinde 3 milyon 600 binden fazla bireye bulaşan ve 260 binden fazla bireyin vefatına neden olan yeni tip korona virüs Covid-19 salgınında bir hayli ülke klasiğe dönüş sürecine girdi. İtalya’da “Virüsle beraber yaşanılacak yarıyıl: 2. Safha” olarak belirlenen yarıyılın başlamasıyla yaşam yavaş yavaş klasiğe dönüyor. Ülkede bir hayli alanda alınan sıkı ihtiyatların 4 Mayıs’ta kademeli olarak rahatlatılması kapsamında inşaat sektörü ve fabrikalar yine iş başı yaparken parklar da yine açıldı ve fertsel biçimde spor yapmaya izin verildi. İtalyanlar klasiğe dönüşün 3. gününde güneşli havayı fırsat öğrenerek parklara akın etti.

“Konutta kalmak basit olmadı”

Parka hava almak ve spor yapmak için geldiğini belirten 70 yaşındaki bir bayan, ikinci safhadan umutlu olduğunu belirtti. Milletin dikkatli davrandığını ifade eden Elenora Rossi, “Bahçeli bir konutum olmasına karşın 2 aya yakın bir vakit konutta kalmak basit olmadı. Kaidelere uyduğum için sıhhat açısından evhamım olmadı. Ama ekonomik açıdan kötümserliğe kapıldım. Azıcık soluk alabildiğimiz için hoşnudum. İnsanların en azından şimdilik mesul davrandığını görüyorum” dedi.

Milano’nun en uğrak parklarından biri olan Sempione’de bir kafe çalışanı ise 2 aya yakın süren karantina sürecini en az hasarla atlattıklarını ancak sürecin kendilerini ekonomik açıdan zorlamaya başladığını ifade etti. Kafe çalışanı, 2. düzeyle kutu servisine başladıklarını ancak bunun yeterli olmadığını belirterek en kısa zamanda masa servisine başlamayı umduklarını ifade etti.

Bisikleti seçim edeceklere 500 Euro teşvik hazırlığı

İkinci yarıyılın başlamasıyla birlikte lokanta ve hazır yiyecek satan firmalara kutu servisi ihtimali tanınırken bugün ise kullanımı özendirilen bisiklet ve bisiklet malzemesi satan dükkanlara hürlük tanındı. Eriştirme Bakanı Paola de Micheli, 50 bin popülasyonun üzerindeki şehirlerde bisiklet ve düşük silindirli motosiklet kullanımının seçim edilmesi için 500 Euro’ya kadar teşvik verilmesi mevzusunda çalıştıklarını duyurdu.

Sıradaki Haber :  16 evin karantina altına alındığı ilçe havadan görüntülendi

Bölgelere 5 milyon test kiti sevk edilecek

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte klasikleşme sürecine ait yaptığı söylemede, salgınla gayretin devam ettiğini ve karantinanın ikinci safhasına geçildiğini ancak insanların ihtiyatları vazgeçmemesi gerektiğini ifade etti. Başbakan Conte ayrıca, ikinci safha kapsamında 2 ay içinde bölgelere takribî 5 milyon test kiti sevk edileceğini duyurdu.

Toplu taşıma ve kamuya sarih tüm kapalı alanlarda maske kullanmak lüzumluluğu getirilen İtalya’da toplu taşıma vasıtalarında ve bilet otomatlarında sosyal mesafeyi gösteren görsel ihtarlar yer aldı. Mekteplerin ise Eylül ayından evvel açılmayacağı duyuruldu.

Öte yandan 21 Şubat’tan bu yana korona virüs sebebiyle 29 bin 884 bireyin yaşamını kaybettiği İtalya, Avrupa’da İngiltere’den sonra en çok can kaybının yaşandığı ikinci ülke oldu. İtalya’da son bilgilere göre toplam hadise rakamı ise 214 bin 457’ye, iyileşenlerin rakamı 93 bin 245’e yükseldi.

İtalya, korona virüs sebebiyle caddeye çıkma yasağını uygulayan ilk ülke olmuştu. Eczaneler ve marketler dışındaki tüm firmaların 12 Mart’ta kapatıldığı ülkede 22 Mart haysiyetiyle de fabrikalarda çalışmalar durdurulmuştu.

Burak Ortahamamcılar
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu