Gündem

Kendisini ağaçlara adadı, okullara fidan dikip gözü gibi bakıyor

Manisa’nın Turgutlu ilçesine bağlı Çatalköprü Mahallesi’nde kendisine ait bahçede özel fidanlar yetiştiren Emrullah Yalçıntürk, ilçedeki mekteplerin daha yeşil bir görünüme kavuşması için kolları sıvadı. İlk olarak mektep müdürleriyle bağlantıya geçen Yalçıntürk, mektepler için özel ve dayanıklı bir badem cinsi yetiştirdi. Yetiştirdiği fidanları ilçedeki mekteplere dikmeye başlayan doğasever çiftçi Yalçıntürk, hem mekteplerin daha yeşil bir görünüme kavuşmasını hem de çocuklarda ağaç ve tabiat şuurunun oluşmasını sağlıyor.

Turgutlu’da başlattı, Türkiye’ye yaymayı kastediyor

Turgutlu ilçesinde bulunan Refik Pınar İlköğretim Müesseseleri ve Şehit Anıl Barış Çetin Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi’nde projesini yaşama geçiren Yalçıntürk, evvel ilçedeki tüm mektepleri ağaçlandırmayı ardından da kendisine takviye sağlanması halinde tüm Türkiye’deki mektepleri ağaçlandırmayı kastediyor. Fidanları dikmekle de kanaat etmeyen Yalçıntürk, kendi ailesi gibi gördüğü fidanları belli aralıklarla ziyaret ederek bakımlarını üstleniyor. Yalçıntürk, ilçedeki tam mektepleri yeşillendirmek için çıktığı yolda bıkmadan çalışmalarını sürdürüyor.

Korona salgını fidanların bakımına mani olmadı

Öte yandan korona virüs salgını dolayısıyla mekteplerin kapalı olması ağaçların bakımlarını yasaklamadı. Mektep müdürleriyle beraber mekteplerdeki fidanların bakımlarını yapan Yalçıntürk, kuruyan fidanların yerine de yenisini dikerek, eylül ayında başlayacak olan eğitim öğretim yarıyılına hazırlıyor.

“Talebelerimiz bu projeyi çok beğendi ve fidanları sahiplendiler”

Talebelerin ağaçları sahiplendiğini ve her fırsatta bakımlarını yaptığını söyleyen Irlamaz Mahallesi’nde bulunan Refik Pınar İlköğretim Müesseseleri Mektep Müdürü Durmuş Aktürk, “Bir dost aracıyla Emrullah ile tanıştık. Kendisinin tabiata ve ağaçlara olan alakasından bahsetti. Biz de eğitimciyiz ve çocuklarımız da bundan yararlanmasını istedik. Onunla birlikte neler yapabiliriz onu tasarladık. Öncelikle Emrullah kendi fidanlarını yetiştiriyordu. Daha sonra her sınıfımızın bir fidanı olsun diye yola çıktık. Kasım ayında her sınıfımızın bir fidanı olacak biçimde 10 fidanla başladık. Emrullah bize fidanların teminini sağladı ve talebelerimizle birlikte dikilmesini sağladık. Daha sonra fidanların bakımı ve gözetmesi talebelerimize ait. Talebelerimiz bu projeyi çok beğendi ve fidanları sahiplendiler. Tabiat ve ağaç sevgisi aşılamaktı gayemiz ve bunda da galibiyetli olduğumuzu görüyoruz” dedi.

Sıradaki Haber :  Kavunlarını simetrik şekilde sıraladığı görüntüler sosyal medyada ilgi gördü

Ağaç rakamını çoğaldırarak mektebi daha da yeşillendirmeyi amaçladığını belirten Aktürk, “Talebelerimiz ağaçları çok sahiplendiler. Her teneffüs ağaçlara baktılar, sulamasını yaptılar. Ağaçların çevresine koruma yapmadık. Talebelerimiz de ağaçlara hasar vermediler. Ağaçların rakamını çoğaldırmayı tasarlıyoruz. Talebelerimizle birlikte mektebimizdeki alanları daha fazla yeşillendirmeyi kastediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Ehemmiyetli olan talebelerimize ağaç sevgisini kazandırmak”

Yalçıntürk’ün diktiği fidanlarla yeşeren Turgutlu Şehit Anıl Barış Çetin Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Cüneyt Aybey, talebelere ağaç ve tabiat sevgisi aşılamayı amaçladıklarını belirterek, “Turgutlu’da ağaç sevdalısı bir çiftçi kardeşimiz var. Bize böyle bir projeyle geldi. Bizde mektebimizde bahçede müsait yer olduğunu söyledik. Her sınıfımız ve hocalarımız ismine toplamda 27 tane ağaç fidanı diktik. Mektebe geldiğimiz günden beri mektebi yeşillendirmeye, ağaçlandırmaya devam ediyoruz. Ehemmiyetli olan burada talebelerimize ağaç sevgisini kazandırmak. Ehemmiyetli olan burada talebelerimize ağaç sevgisini kazandırmak, talebelerin ağaca, yeşile, tabiata olan alakalarını çoğaldırmak” dedi.

Projeyle alakalı talebelerden pozitif dönüşler aldıklarını belirten Aybey, “Projeyle alakalı çok pozitif dönüşler aldık. Talebelerimiz hem beğenerek kendi ağaçlarını diktiler, hem bakımlarını yaptılar. Ağaçlarımızı koruma altına almadık ama ağaçlarımız da hasar görmedi. Bu projeden çok hoşnut kaldık. Emrullah kardeşimizin fidanları bu vatan topraklarında yeşerecek. Ne mutlu böyle hoş ağaç sevdalısı olan insanlara” diye konuştu.

Osmanlı’nın vakıf kültürü esin oldu

Osmanlı’nın vakıf kültüründen esin alarak yola çıktığını belirten doğasever çiftçi Emrullah Yalçıntürk, “Osmanlı tarihini hoşlanan birisiyim. Osmanlı’da vakıf kültürünün olduğunu biliyorum. Vakıf çeşmeler, ağaçları, işletmelerini olduğunu öğreniyorum. Kendi adıma bu mevzuda ne yapabileceğimle alakalı fikir ürettim. Zati ağaç diken, ağaç sevgisi olan birisiyim. Ufaklığımdan beri kendi arazilerimde diktiğim fidanlarım var. Bunu ilk etapta kendi etrafımda yaygınlaştırmaya başladım. Pozitif dönüşler üzerine tekerrür tekerrür devam ettim” dedi.

Sıradaki Haber :  Yoğun bakım doktorundan her bir satırı ibretlik açıklama

“Ağaçlar benim için sanki kendi ailemin fertleri gibi”

Çocuklarda ve gençlerde tabiat sevgisini oluşturabilmeyi hedeflediğini belirten Yalçıntürk, “Emelimiz çocuklara ve gençlerde bu farkındalığı oluşturabilmek. Projelerimizi daha da ilerletmek istiyoruz. Mekteplerde sebze yapımı gibi projelerimiz var. Mektep müdürlerimizden de pozitif dönüşler var bu mevzuda. Fidanların bakımlarını ben üstleniyorum. Allah bana bu canı verdiği vakitçe, sıhhatim yerinde oldukça bakımlarını üstlenmeye devam edeceğim. Kuruyan fidanlarımız olursa yerine yenisini tekerrür dikiyoruz. Ağaçlar benim için sanki kendi ailemin fertleri gibi. Onları gördüğüm zaman kendi ailemin fertlerini görmüş gibi neşeleniyorum” dedi.

Fidan dikme projesini tüm Türkiye’ye yaymak istediğini belirten Yalçıntürk, “Ulusal Eğitim Müdürlüğümüzün katkılarıyla bu projemi daha da geliştirmek istiyorum ben. İlerleyen evrelerde ilk başta Manisa, ardından da Türkiye genelinde fidan affederek şehir dinleyen alaka gösteren hocalarımız olursa mektep etraflarında bu fidanları dikmeyi amaçlıyorum” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu