Gündem

Korona virüs etkisiyle İskenderun Körfezi’ne gelen gemi sayısı yüzde 10 arttı

Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu, geçtiğimiz yıllara göre bu yılın birincil 3 aylık diliminde İskenderun Körfezi’ne gelen gemi sayısında yüzde 10 artış gözlediklerini belirtti. Kemal Kutlu, yapığı açıklamada İskenderun Körfezi’nin takvim 122 milyon ton ile Türkiye’nin yüzde 25’lik yükünü elleçlediğini kaydetti. Kutlu, korona virüs salgını nedeniyle dünya ticaretinde lojistik faaliyetlerinin deniz yolu taşımacılığına kaydığının altını çizerek şöyle konuştu.

“Körfezimizde yılda az kalsın 5 binin üzerinde gemi elleçlenmektedir. Son üç ayı baz aldığımızda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk bir çoğaltma gözlemliyoruz. İskenderun Körfezi’nde 26 tane kıyı tesisimiz bulunmaktadır. Bu artışı ticaretin hareketlenmesine ve korona virüs tedbirleri kapsamında lojistiğin en tehlikesiz yolu olarak deniz yolunun olması nedeniyle olduğunu düşünmekteyiz. Dünya ticaretinde deniz yolu taşımacılığının yüzde 70’lerden yüzde 90’lara içten deniz yolu tercihi ile yapılmaya gittiğini görmekteyiz. Korona virüs tedbirleri zarfında deniz yolu taşımacılığının bu oranları tutturacağını varsayım etmekteyiz. Çünkü şu an görünün en tehlikesiz nakliyecilik metodu deniz yolu taşımacılığıdır. İskenderun Limanı’nda konteyner elleçlemesinde yüzde 30’un üstünde hacim artışının olduğunu gözlemlemekteyiz, buda ticaretimizde canlanmanın olduğunu göstermektedir” biçiminde konuştu.

İskenderun Limanı Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Meşhur ise korona virüs nedeniyle nisan ve mayıs aylarında düşüş yaşanacağını fakat yılın ikinci yarısında olumlu sonuçların gelmesini beklediklerine vurgu yaparak şöyle konuştu:

“Bütün dünyanın çaba ettiği korona virüs salgınının keza dünya ticaretine hem ülkemiz ticaretine birtakım etkileri olacaktır. Biz 2020 yılının ilk çeyreği ile 2019 yılının aynı dönemini kıyasladığımızda olumlu büyümenin olduğunu görüyoruz. İskenderun Körfezi’nde yüzde 10 düzeyinde gemi trafiğinde yükselme gözlenirken İskenderun Limanı’nda ise yüzde 34 konteyner trafiğinde çoğalma gerçekleşti. Korona virüs sebebiyle nisan ve mayıs aylarındaki kısmi düşüşler ile birlikte yılın ikinci yarısında olumlu sonuçlarının olacağını ön görmekteyiz. Korona virüs yayılımını en üye indirmek için insan odaklı nakliyecilik yerine deniz yolu ile konteyner taşımacılığı ön plana çıkmaktadır ve önümüzdeki dönemde daha da artacağına inanıyoruz. İskenderun Limanı’nda sunduğumuz takvim 1 milyon TEU elleçleme kapasitesi ile buna hazırız. Afiyet Bakanlığımızın ve bilim kurulumuzun öngördüğü tüm sıhhat tedbirlerini limanımızda almış bulunmaktayız. Şu esas değin limanımızda korona virüs vakasına rastlanmadı, ticaretin aralıksız yürütülmesi için elimizden geleni yapıyoruz.”

Sıradaki Haber :  Japonya’da askeri hava üssünde yangın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu