Gündem

‘Korona virüsü bilerek ve isteyerek bulaştıran müebbet hapis cezası alabilir’

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs (covid-19) salgınına Türkiye’de yakalanan birey sayısı 90 bin 980’e ulaştı. Ölüm sayısı ise 2 bin 140’ı buldu. Sayıların artmasının ardından korona virüsü taşıdığını haberdar olan ve karantinayı delerek insanlara bulaştıran kişilere hapis yolu belirdi. Eğer korona virüsü taşıyan bir kişi bunu biliyor ve karantinaya uymayarak başkalarına bulaştırıyor ise saptama edildiği takdirde 1 yılla ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilecek. Virüsü taşıdığını bilen bir birey kasten ve içinden gelerek bir kişiye virüs bulaştırdığı halde ise bilerek adam yaralama suçu ile yargılanabilecek. Virüsü bulaştırdığı kişi ya da şahısların vefat ile sonuçlanması durumunda virüsü bulaştıran birey müebbet hapis cezası alabilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Hukukçular Birliği Başkanı Avukat Baran Akcan karantinaya uymayan kişilerin 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini belirterek, “Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma suçu; 5237 Türk Ceza Kanununun sağlığa ilişkin suçlar içeren 3’üncü bölümünde 195’inci maddede düzenlenmiştir. İlgili maddede bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış ve bulaşıcı hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dahil yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, 2 aydan 1 yıla değin hapis cezası ile yargılanır düzenlemesi yer almaktadır. Bu maddede toplumun bulaşıcı hastalıklara aleyhinde korunması veya zararın en düşük seviyeye indirilmesi amaçlanmıştır. İlgili maddeye göre karantina önlemleri çerçevesinde karantina bölgesinden kaçan kişinin eylemi suç teşkil edecektir. Burada önemle vurgulanması gereken husus ise kişinin ilgili maddeye tarafından hapis cezasına çarptırılması için her hangi bir zararın ortaya çıkmaması gerekmemektedir. Karantinanın uygulandığı bölgeden kaçan kişi kimseye virüs bulaştırmamış olsa bile tedbirlere uymadığı ve ahali sağlığını tehlikeye attığı gerekçesiyle hapis cezasıyla cezalandırılabilecektir” ifadelerini kullandı.

“KORONA VİRÜS BULAŞTIRANA MÜEBBET”

Sıradaki Haber :  40 kişinin 14 günlük karantina süreci sona erdi

Korona virüsü içeren kişinin kasıtlı olarak ve can atarak diğer birine virüs bulaştırması sonucundan cezanın müebbet hapis cezasına değin gidebileceğini söyleyen Avukat Baran Akcan, “Korona virüs semptomlarının soğuk algınlığı gibi bir takım hastalıklarla benzerlik gösterdiği göz önüne alındığında başta korona virüsü içeren kişinin virüsü taşıdığını biliyor olması lüzum. Hasta olduğunu bilen kişi diğer bir kişiye de korona virüsü içinden gelerek yani kasti bir şekilde virüsü bulaştırırsa bu noktada bile bile yaralama ya da kasten öldürme suçları gündeme gelecektir. Korona virüsü taşıyan birey bir başkasını bıktırmak amacıyla hareket ederek virüsü bulaştırırsa 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecektir. Eğer virüs rahatsızlık bulaşan kişinin yaşamını tehlikeye sokan bir duruma niçin olursa verilecek cinayet niteliğine tarafından 1 kat artırılacaktır. Korona virüsü içeren kişi bir başkasının ölmesine kastedecek şekilde virüsü bulaştırırsa ve vefat meydana gelirse bu noktada da kasten öldürme suçu gündeme gelecek, hastalık bulaştırarak ölüme sebebiyet veren birey müebbet hapis cezasıyla cezalandırılabilecektir. Virüsü taşıdığını hasta olduğunu haberdar olan bir birey başka bir insanı hasta etme öldürme kastıyla hareket etmemesine karşın gerekli dikkat ve özeni göstermemesi tedbirlere uymaması neticesinde bir diğer insanın hasta olmasına, ölümüne neden olduysa taksirle yaralama veya taksirle öldürme suçu gündeme gelecektir. Virüs içeren ve hasta olduğunu bilen kişinin kasıtlı olarak ya da isteyerek bir başkasının hasta olmasına ölümüne dene olması durumunda hapis cezasının yanı sıra tazminat hususunda gündeme gelecektir. Hastalığa yakalanan kişi virüs bulaştıran kişiden tedavi masrafları, hastalık süresince meydana gelen kazanç kaybı gibi maddesel unsurları tazminat olarak isteyebilecek. Çekmiş olduğu ıstırap eylemi karşılığı manevi tazminat isteminde de buluna bilir. Vefat meydana gelmesi durumunda ise ölen kişinin mirasçıları hastalık bulaştıran kişinin destekten yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat isteyebilecektir. Korona virüs içeren şahısların kasten hastalığı başkasına bulaştırmaya yönelik eylemleri neticesinde cezai ve yasal sorumlulukları bulunmaktadır” dedi.

Sıradaki Haber :  Japonya’dan sağlık çalışanlarına destek planı

Eren Ayhan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu