Dünya

Kosova’da normalleşme süreci başladı, iş yerleri yeniden açıldı

Çin’de ortaya çıkarak dünyayı tesiri altına alan yeni tip Korona virüs Covid-19 salgınında ülkelerde tespit edilen hadise ve günlük vefat oranları düşüşe geçerken bir hayli ülke ihtiyatlarını rahatlatmaya başladı. Covid-19 hadise rakamının düşmesi ve iyileşen şahısların rakamında çoğalış yaşanması üzerine Kosova’da olağanlaşma süreci başladı.

Sürecin birinci düzeyi yürürlüğe koyulurken temkinlerin hafifletilmesi kapsamında Kosova Sağlık Bakanlığı’nın kararı uyarınca bugün şirketlerin yüzde 70’i açıldı. Açılan dükkanlar arasında tekstil, pabuç, inşaat malzemeleri satan iş yerleri, emlak dükkanları, araba galerileri ve değişik firmalar bulunuyor. Düne kadar 22 buçuk saat süren caddeye çıkma yasağı da rahatlatılırken Kosovalılar, 18 Mayıs’a kadar günde 1 buçuk saat olmak üzere 2 kez konuttan dışarı çıkabilecek.

SIRADANA DÖNÜŞ, İŞ YERİ SAHİPLERİNİ COŞTURDU

Dükkanların açılması ve caddeye çıkma yasağının rahatlatılmasıyla beraber başşehir Priştine sokakları da hareketlenmeye başladı. Ekonominin yine açılması kapsamında dükkan ve şirketlerin açılmasına en çok iş yeri sahipleri coştu. Başşehir Priştine’nin en yoğun alışveriş sokaklarında bulunan dükkanlarda paklik çalışmaları yapılarak kepenkler yine açıldı. Tekstil dükkan sahibi Perparim Halili dükkanlarını yine açmalarından dolayı son derece mutlu olduklarını belirterek, “Allahın İzniyle Allah’ın takviyesiyle korona virüsten kurtulmuş oluruz. Takribî 2 ay kapalıydık. Allahın İzniyle bu salgın hiçbir zaman geri dönmez. Alıcılarımızı karşılamak için hazırız. Ancak hafiflemeye karşın caddeye çıkma yasağının sürmesi bizi düşündürüyor. Ama madem ki dükkanlarımız açıldı, mutluyuz” biçiminde konuştu.

Armağanlık eşya satan Sami Konuviku, Sağlık Bakanlığı’nın kararı gereğince bugün yine iş yerini açtığını belirterek iş yapacaklarını umduğunu dile getirdi. Konuviku iflasın eşiğinde olduklarını belirterek, “Kosova’da yurttaş olarak önlemlere uyduk, salgını devlet olarak iyi idaredik. Allah’ın izniyle bizleri ve tüm dünyayı daha hoş günler bekliyor” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber :  ABD’de 249 yıllık kilise yandı

Başka bir dükkan sahibi Burim Beçiri ise yine çalışmaya başlamaları sebebiyle mutlu olduklarını, korona virüs salgınında tutarlı bir yol çizildiğini ifade ederek, “İnancım şudur ki korona virüsü yeneceğiz” dedi.

Öte yandan, Kosova’da temkinlerin hafifletilmesine karşın polis, hakimiyetlerini elden vazgeçmiyor. İlk olayın 13 Mart’ta tespit edildiği Kosova’da Covid-19 sebebiyle 22 şahıs yaşamını kaybederken toplam hadise rakamı 851 olarak söylendi. Virüsü yenip iyileşenlerin rakamı ise 381’e yükseldi.

Ercan Kasap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu