Dünya

Lübnan Başbakanı Diab: “Ciddi bir gıda krizi riski altındayız”

Lübnan, yeni tip korona virüs Covid-19 salgını ile gayret etmeye çalışırken mevcut ekonomik kriz ise derinleşiyor. Lübnan Başbakanı Hassan Diab, Washington Post gazetesi için kaleme aldığı yazıda ülkesinin mevcut mali gidişatına müteveccih söylemelerde bulundu. Başbakan Diab, akut finansal kriz ve korona virüs salgınının oluşturduğu tesirle büyük bir besin krizi tehlikeyi yaşanabileceğine dikkat sürükleyerek yurttaşlarının ekmek almakta zorlanabileceğini ifade etti.

“Açlık, Avrupa’ya yeni bir göç akışına neden olabilir”

Başbakan Diab, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’ne AB Orta Doğu’da ciddi bir kriz yaşanmaması için “acil vaziyet fonu” kurma çağrısı yaptı. Diab, “Aksi takdirde açlık Avrupa’ya yeni bir göç akışına neden olabilir ve bölgeyi daha da kararsızlaştırabilir” ifadelerini kullandı.

Lübnan’da liranın kıymetinde Ekim ayından bu yana yarıdan fazla düşüş yaşandı. Ülkede her geçen gün enflasyon ve işsizlik oranı çoğalırken Mart ayında ülke tarihinde ilk kere devlet borcu temerrüde düşürüldü. Ülkede besin mahsullerinin yarısından aşırısı ithal edilirken Başbakan Diab, ithal edilen besin maliyetlerinde 2020’nin başından bu yana iki kattan fazla çoğalış yaşandığını kaydoldu.

Diab, “Bir zamanlar Doğu Akdeniz’in hububat deposuyken Lübnan, 10 sene evvel hayal edilemez görünen drama bir güçlükle karşı karşıya: büyük besin krizi tehlikeyi. Lübnan, birkaç hafta evvel ilk açlık protestolarına şahit oldu. Pek çok Lübnanlı et, meyve, sebze almayı çoktan vazgeçti ve yakında ekmek almakta dahi zorlanabilirler” ifadelerine yer verdi.

Başbakan Diab ülkede senelerce devam eden yolsuzluğun, makûs idare şeklinin ve tarıma yatırım yapılmamasının da gidişatı makûslaştırdığını dile getirdi.

Lübnan’da korona virüsle gayret kapsamında alınan ihtiyatlar ekonomik krizi daha da derinleştirdi ve besin tedarik zincirinde ciddi şekilde bozulmalara neden oldu. Ülke buğdayın yüzde 80’i Ukrayna ve Rusya’dan kazançken, geçtiğimiz ay Rusya buğday ihracatını askıya almıştı. Ukrayna tarafından da eş bir hücum gelmesi bekleniyor.

Sıradaki Haber :  İdlib'te mülteci kampında yangın: 3 ölü

Öte yandan Diab, bakanlar kurulunun rey birliğiyle milli ekonomik kurtarma tasarısını onaylamasının ardından 1 Mayıs’ta resmen Beynelmilel Para Fonu’ndan IMF takviye istemişti. Geçtiğimiz 13 Mayıs’ta ise hükümet, IMF ile mülakatların başladığına söylemişti. Lübnan hükümeti, Beyrut’un 1990’da iç savaşın sona ermesinden bu yana yaşadığı en makûs mali krizle başa çıkabilmek için 10 milyar dolarlık ekonomik kurtarma kutuyu hedefliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu