Dünya

Lübnan’da ekonomik kriz derinleşiyor

Korona virüs salgınıyla mücadele devam ederken, Lübnan’daki hesaplı kriz büyüyor. Hesaplı krizin geçtiğimiz yılın sonlarına dürüst derinleştiği Lübnan’da para biriminin dolar karşısındaki değer kaybetmesiyle yaşam koşulları da ağırlaştı. Ülkedeki yiyecek ürünlerindeki pahalılık nedeniyle protestolar patlak verdi.

Uzmanlar da önümüzdeki aylarda ülkede ithal mahsul sıkıntısı yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Ülkede korona virüsün yayılmasının önlenmesi nedeniyle Nisan ayının sonuna kadar genel seferberlik duyuru edildiği için devlet dairelerinde faaliyetlerin büyük çoğunluğu şu lahza askıya alınmış durumda. Lübnan’daki ithalat zorluğunun salgını öncesinde de baş gösterdiğini gösteren ithalatçılar, 17 Ekim’de başlayan ülke çapında protestolardan önce bile fazla önemli sorunlar yaşadıklarını ve söz konusu tarihten sonradan sıkıntıların arttığını dile getirdi.

Yaşanan ekonomik kriz sebebiyle bankalar, yurt dışı havalelerini askıya aldı ve hesaplardan dövizlerin çekilmesine kısıtlamalar getirdi. Bankaların getirdiği kısıtlamalardan sonradan fazla artı sorunla karşılaştıklarını gösteren ithalatçılar, ürünlerini sözde fiyatına sattıklarını açıklama ederek ülkede hemen hemen bütün tüccarların varlıklarının minimum yarısını kaybettiğini vurguladı. İnsanların satın alma gücünün düştüğünü dile getiren ithalatçılar, ürünlerine olan talebin büyük oranda azaldığını kaydetti.

öte taraftan Lübnan Merkez Bankası ise kuru değişmez tutmasına karşın Lübnan lirası, kara borsada her geçen gün bedel kaybetmeye devam ediyor.

Lübnan’da lokal endüstrinin yetkisiz olması sebebiyle yerel pazardaki talebi yerine getirmek için genelde ithalat yapılıyor. Lübnan’ın tüketilen mallarının takriben yüzde 80’i ithal edilirken hükümet de talebi iç pazara Rehberlik Etmek nedeniyle sanayi sektörü için tesisleri teminat altına alma sözü verdi.

Ülke çapında protestolar devam ediyor

Lübnan’da para biriminin değerinde kaybetmesi sonucu alım gücünün düşmesiyle halk müziği, başkent Beyrut’ta hükümet karşıtı protestolarını sürdürüyor. Ülkede korona virüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağına karşın protestocular kötüye giden ekonomi için bir kez daha sokaklara döküldü. Beyrut’un kuzey ve güneyinde toplanan protestocular lastik yakarak yolları kapattı. Polisin göstericilere müdahale etmesiyle çıkan olaylarda 6 kişinin yaralandığı belirtildi. Sur şehrinde ise protestocular bir bankaya molotof kokteyli ile hücum gerçekleştirdi.

Sıradaki Haber :  Pompeo'dan Türkiye'ye tıbbi yardımlar için teşekkür

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu