Biyografi

Lütfü Savaş

Lütfü Savaş Biyografisi

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı

Lütfü Savaş, 23 Mart 1965 tarihinde Hatay, Antakya’da Yayladağı ilçesinin Dağdüzü Köyü’nde çiftlik sahibi bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Beş yaşında iken ailesiyle birlikte Hatay‘ın merkez ilçesi olan Antakya’ya göç etmiş; birincil, orta ve lise öğrenimini Antakya’da tamamlamıştır. İlköğretim yıllarında yaz aylarında ailesiyle birlikte Amik Ovası’nda pamuk toplamış, Antakya’da değişik zanaat dallarında çıraklık yapmıştır. Çocukluk ve gençlik yıllarını Antakya’nın Havuzlar Mahallesinde geçiren Lütfü Savaş, 1984 yılında başladığı Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1990 yılında mezun oldu.

1990-1996 yılları aralarında Kayseri‘nin Develi ve Balıkesir‘in Burhaniye ilçelerinde TC Hak Bakanlığı’na emrindeki kurumlarda pratisyen hekim olarak devir yapmıştır. 1996 yılında İstanbul Okmeydanı Sosyal Sigortalar Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nde uzmanlık eğitimine başlamış, 2000 yılında uzmanlığını almıştır. Benzer sene Başkent Üniversitesi Adana Eğitim Araştırma Hastanesi’ne öğretim üyesi olarak girmiş, hastanenin mikrobiyoloji laboratuvarının kurulumunda manâlı görevler üstlenmiştir. 2002 yılında memleketi olan Hatay‘a hizmet verme sevdasıyla Hatay, Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin kuruluşunda ödev olmak üzere Antakya‘ya geri dönmüştür.

Lütfü Savaş, Hatay, Mustafa Kemal Üniversitesinin 2002 yılında kurulan Tıp Fakültesi’nin kuruluşunda devir aldı. Eski Devlet Hastanesinin Mustafa Kemal Üniversitesi’ne kazandırılması ve Araştırma Hastanesinin açılmasında başhekim yardımcılığı görevi yaptı. 2007 yılında Doçent oldu. 2006-2008 döneminde Hatay, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Danışmanlığı görevinde bulundu.

29 Mart 2009 Türkiye yerel seçimlerinde Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki görevinden ayrılıp AK Parti‘den Antakya Belediye Başkanı adayı oldu ve %47.3 oyla seçimleri kazandı. Lütfü Savaş, 29 Mart 2009 tarihinde AK Parti adayı olarak Antakya Belediye Başkanı seçildi ve bu görevini 30 Mart 2014 tarihine dek yaptı. Atama yaptığı vakit içerisinde başta Asi Nehri’nin temizlenmesi edinmek üzere birçok hizmette bulundu.

Sıradaki Haber :  Bilgesu Erenus

2014 Türkiye lokal seçimleri’de Yargı ve Yeniden Yapılanma Partisi‘nin Adalet Bakanı Sadullah Ergin‘i Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı olarak göstermesi üzerine Yargı ve Kalkınma Partisi‘nden istifa etti. Cumhuriyet Irk Partisi‘nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun daveti üstüne partideki birçok karşı görüşe rağmen annesinin telkinleri ve Mustafa Kemal ATATÜRK‘ün 6 ilkesinden birinin milliyetçilik olması görüşüne binaen 2014 Türkiye lokal seçimleri’nde Cumhuriyet Ahali Partisi Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı olarak gösterildi.

30 Mart 2014 tarihinde yapılan seçimde CHP adayı olarak %41 oyla Hatay‘ın ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi.

Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşunda, yapılanmasında ve şipşak gelişmesinde manâlı katkılar sağlamış, şehrin uluslararası tanıtımında büyük başarılar elde etmiştir. Bunlardan başlıcaları; Aba Güreşi Federasyonunun kurulması ve Uluslararası Aba Güreşi müsabakalarının Hatay’da gerçekleştirilmesi, Hatay Büyükşehir Belediyesi Kadın Basketbol Takımının 2016 yılı Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazanması, 2017 yılında Hatay’ın EXPO 2021 organizasyonuna konut sahipliği yapmasına adalet kazanması ve yeniden 2017 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler kapsamında Dünya Gastronomi Şehri ünvanının elde edilmesidir.

Lütfü Savaş, Nazan Savaş ile evlidir. İki çocuğu vardır. Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın eşi de kendisi gibi akademisyen olup, Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Müziği Sağlığı Anabilim Dalı’nda öğretim üyesidir.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde tekrar Cumhuriyet Ahali Partisi‘nin ve Ahali İttifakı‘nın Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterildi. %55,17 oranında aldığı oy ile yeniden başkanlığa seçildi.

Bulunduğu Siyasi Partiler :
2009 – 2014 – Hak ve Kalkınma Partisi (AKP)
2014 – ——- – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu