Dünya

NATO’dan Rusya’ya çağrı: ‘Anlaşmaya dön’

NATO’nun Brüksel Karargahında aza ülkelerin büyükelçileri ile acil olarak asıllaştırılan buluşma sona erdi. Buluşma sonrasında basın buluşması tertip eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’ya Sarih Gökyüzü Anlaşması’ndan doğan mükellefliklerine uyma çağrısı yaparak, ‘’Uyuşmaya dön” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, yaptığı söylemede, ‘’NATO bağlaşıkları bugün Sarih Gökyüzü Anlaşması’nı görüşmek üzere toplandı. Tesirli beynelmilel silah hakimiyeti, silahsızlanma ve silahların dağılmasının önlenmesine sıkı sıkıya bağlıyız. Hepimiz Sarih Gökyüzü Antlaşması’na taraf olan tüm devletlerin vaatlerini ve mükellefliklerini bütün olarak yerine getirmeleri gerektiğine katılıyoruz.

Tüm NATO bağlaşıkları uyuşmanın tüm kararlarına bütün olarak uymaktadır. Rusya, uzun seneler süresince Kaliningrad üzerindeki uçuş sınırlamaları ve Rusya ile Gürcistan hududuna yakın uçuşları kısıtlama da dahil olmak üzere uyuşma ile meblağsız uçuş kısıtlamaları getirmiştir. Rusya’nın Sarih Gökyüzü Antlaşması kapsamındaki mükellefliklerinin seçici olarak uygulanması, bu ehemmiyetli uyuşmanın Avrupa-Atlantik bölgesindeki güvenlik ve karara katkısını eksiltmiştir. Bağlaşıklar Rusya’yı 2014’te Galler Zirvesi’nden bu yana uyuşmaya bütün geçime geri dönmeye çağırdı, 2016’da Varşova Zirvesi’nde ve 2018’de Brüksel Zirvesi’nde bu çağrıyı yineledi.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya’nın uyuşmayı ihlal ettiğini duyuru etti ve şimdi uyuşma kararlarına uygun olarak 6 ay içinde uyuşmadan çekilme amacını açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri, bununla beraber Rusya’nın uyuşmaya bütün olarak uyması halinde geri çekilmeyi yine değerlendirebileceğine söyledi. Rusya’nın mevzuata dönmesi uyuşmanın verimlerini gözetmenin en iyi yoludur” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda NATO olarak Rusya ile sarih bir diyaloğa hazır olduğunu belirten Stoltenberg, ‘’NATO Bağlaşıkları, dominant güvenlik etrafını dikkate alarak Avrupa-Atlantik güvenliğinin kilit bir unsuru olarak silah hakimiyetini, silahsızlanmayı ve silahların dağılmasını önlemeyi desteklemeye ve daha da kuvvetlendirmeye devam edecekler. Bağlaşıklar ayrıca NATO-Rusya Konseyi’nde tehlikelerin eksiltilmesi ve saydamlık mevzusunda diyaloğa sarihtir. Rusya’nın eylemleri bunu muhtemel kıldığında Rusya ile yapıcı bir ilişki kurmaya devam edeceğiz” dedi.

Sıradaki Haber :  Tokyo'da sıcaktan ölenlerin sayısı 148’e yükseldi

Mustafa Ulusoy
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu