Gündem

Piyanist’in eşi Halina Szpilman hayatını kaybetti

Polonyalı rejisör Roman Polanski’nin başta Oscar olmak üzere çok rakamda mükâfat alan Piyanist filminde asıl yaşam öyküsünü anlattığı Wladyslaw Szpilman’ın eşi Halina Szpilman yaşamını kaybetti. Halina Szpilman’ın vefat haberini uzun seneler misyon yaptığı Polonya İnsan Hakları Bürosu’nun Direktörü Adam Bodnar verdi. Bodnar, haberi sosyal medyada “Hekim, aktivist, becerili kompozitör Wladyslaw Szpilman’ın eşi, ofisimizle uzun seneler ortak çalışma yürüten, yeniden ofisimiz bünyesindeki manili şahıslara müteveccih faaliyet yürüten Uzmanlar Komiteyi azası Halina Szpilman yaşamını kaybetti. Hatırasına hürmetle” biçiminde duyurdu.

Ömrünün sonuna kadar hekimlik yaptı

Halina Szpilman 1928 senesinde Radom Belediye Başkanı sosyalist Jozef Grzecznarowski’nin kızı olarak yeniden bu şehirde dünyaya geldi. 1948 senesinde Krakow’da tıp okuyan Halina Szpilman, kompozitör ve piyanist Wladsylaw Szpilman ile tanıştıklarından bir yıl sonra 1950 senesinde evlendi. Çiftin bu konutluluklarından olan oğullarından Krzystof Szpilman hali hazırda Japonya’daki Kyushu Sangyo Üniversitesi’nde Çağdaş Japonya Tarihi profesörü olarak ders verirken, öbür oğulları Andrzej Szpilman ise Almanya’nın Weil am Rhein şehrinde diş doktorluğu yapmakta. Yaşamının sonuna kadar hekimlik işini icra eden Halina Szpilman yeniden ömrünün sonuna kadar sosyal aktivist olarak pek çok vakıf, müessese ve kuruluşta faaliyet gösterdi.

Halina Szpilman’ın eşi Wladyslaw Szpilman ise İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerce işlenen Yahudi Soykırımı’ndan yaşamda kalmayı muvaffak olmuş Yahudi asıllı Polonyalı bestekar ve piyanistti. Szpilman’ın, Nazilerin Varşova’yı işgalini, ailesinin ve yakın etrafının nasıl gettolara ve vefat kamplara götürüldüğünü, kendisinin kampa nakilden son anda nasıl kaçtığını ve savaş sırasınca devrilmiş, yakılmış binalarda kalarak soğuk, açlık ve bombalar karşısında verdiği hayat gayreti savaş sonrasında başta çalıştığı Polonya Radyosu olmak üzere çok rakamda yayın uzvunda yer almıştı. Ancak Wladyslaw Szpilman’ı dünya çapında şana kavuşturan ise yeniden dünyaca şöhretli Polonyalı rejisör Roman Polanski’nin 2002 senesinde sürüklediği “Piyanist” filmi oldu. Film Oscar, Cannes Film Şenliği, BAFTA olmak üzere dünya çapında çok rakamda prestijli sinema mükâfatının sahibi olurken gişede 120 milyon dolarlık zafer elde etmişti.

Sıradaki Haber :  İstanbul’da trafik durma noktasına geldi

Ebru Orhan
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu