Dünya

Polonya, korona virüs önlemlerinin gevşetilmesinde üçüncü aşamaya geçiyor

Polonya, korona virüsle gayret kapsamında alınan tedbirlerin rahatlatılmasında üçüncü düzeye geçiyor. Başbakan Mateusz Morawiecki, Sağlık Bakanı Lukasz Szumowski ve Ulusal Eğitim Bakanı Dariusz Piontkowski ile beraber tertip ettiği basın buluşmasında 18 Mayıs Pazartesi gününden itibaren korona virüs temkinlerinin rahatlatılmasında üçüncü düzeye geçileceğini duyurdu. Bu kapsamda, ülke genelinde 2 aydır kapalı olan kuaför, hoşluk salonları ve kafeteryalar yine açılacak. Yeniden takribî 2 aydır sadece koli servisin yapıldığı lokantalar alıcılarına yine içeride servis verebilecek. Jimnastik salonları ve spor sahaları tekerrür milletin kullanımına açılacak. Toplu taşıma taşıtlarına getirilen yolcu kısıtlaması toplamda taşıtın oturan ve ayakta yolcu kapasitesinin yüzde 30’una tekabül edecek biçimde çoğaldırılacak. 25 Mayıs haysiyetiyle de ilkokul birinci, ikinci ve üçüncü sınıf talebeleri için müfredatın tamamını kapsayan dersler yerine bakım ve eğitim emelli derslere başlanacak. Lise giriş ve matura imtihanına lise tamamlama imtihanı hazırlanan talebeler için de mekteplerde kılavuzluk hizmeti verilmeye başlanacak.

Masalar arasında 2 metre mesafe

“Yeni reelliğe” dönüşün cemiyetin sosyal mesafe, dezenfeksiyon ve hijyen kaidelerini ne miktarda koruyacağına bağlı olduğunu ifade eden Başbakan Mateusz Morawiecki, maske takmanın lüzumlu olduğunu andırdırdı. Kuaför ve hoşluk salonlarında tek kullanımlık eldiven kullanılacağını ifade eden Başbakan Morawiecki, mevzubahisi iş yerlerinden de yığılmayı önlemek için alıcılarını buluşmayla kabul etmelerini istedi. Kafeterya ve lokantalarda aşçı ve garsonların eldiven, maske takma gerekliliğinin yanı gizeme her 4 metrekareye bir alıcı düşecek biçimde alıcı kabul edilebileceğini belirten Morawiecki, “Masalar arası mesafe 2 metre olacak, her alıcıdan sonra masalar dezenfekte edilecek” biçiminde konuştu.

Polonya’da korona virüs temkinlerinin rahatlatılmasında birinci düzeye 20 Nisan Pazartesi günü geçilmiş, bu kapsamda marketlerde adaleye başına düşen birey rakamı 3’ten 5’e çıkarılmıştı, park ve ormanlar ulusa açılmıştı. 18 yaş altındakilere yanlarında ebeveynleri olmaksızın getirilen caddeye çıkma yasağı da 13 yaşa çekilmişti. 4 Mayıs Pazartesi günü geçilen ikinci etapta ise alışveriş merkezleri, mobilya ve yapı marketler, oteller, müzeler, kütüphaneler, anaokulu ve anaokulları yine açılmış, askıya alınan fizik rehabilitasyon ve rehabilitasyon seanslarına yine başlanmıştı. Korona virüs temkinlerinin rahatlatılmasında dördüncü düzeyi oluşturacak olan fitness ve masaj salonları, tiyatro ve sinema salonlarının ise yeni hijyen kaideleri korunmak kaydıyla Haziran ayının ilk haftasında açılması bekleniyor.

Sıradaki Haber :  Irak’ta hükümet karşıtı protestolar sürüyor

Ebru Orhan
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu