Dünya

Polonya’dan Rus gazını devre dışı bırakacak hamle

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda hakikatleştirdiği basın buluşmasında, Polonya’nın Rus gazına olan bağımlılığını eksiltecek Baltık natürel gaz boru hattı için İtalyan Saipem işletmesiyle uyuşma sağlandığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, 30 Nisan’da imzaların atıldığını ifade ederek Norveç gazını Danimarka üzerinden Polonya’ya taşıyacak olan boru hattının ülkesinin Rus gazına olan bağımlılığını eksiltmede ehemmiyetli bir km taşı olacağını vurguladı.

Senede 10 milyar metreküp gaz taşınacak

Cumhurbaşkanı Duda, “Gaz talebini çeşitlendirmemizin ilk ayağını Swinioujscie’deki LNG Terminali Akışkanlaştırılmış Natürel gaz İthalat Terminali oluşturmaktaydı. İkincisi ise Polonya-Damimarka-Norveç projesi olan Baltık natürel gaz boru hattı” olacak. Bu hatla ülkemize senede 10 milyar metreküp gaz taşınacak” dedi.

Milano Borsası’na mevzuya ait bir söyleme yollayan İtalyan şirket Saipem ise kendilerinin hattın Danimarka-Polonya arasındaki 275 kmlik kısmını inşa edeceklerini aktardı. Şirket mevzubahisi inşaatın 280 milyon euroya mülk olmasının tasarlandığını belirtti.

Kontrat kıymeti 1.5 milyar euro

Fizibilite çalışmalarına 2016 senesinde başlanan Baltık natürel gaz boru hattı projesi, Norveç ve Danimarka mesajım sistemlerini birbirine bağlayan Kuzey Denizi’nde gaz boru hattı inşa edilmesi, Danimarka mesajım sisteminin genişletilmesi, Zealand Adasındaki gaz kompresör istasyonu inşası, Danimarka-Polonya arasında gaz boru hattı inşa edilmesi ve Polonya mesajım sisteminin geliştirilmesi biçiminde 5 ana bileşenden oluşuyor. Toplam kontrat kıymeti 1.5 milyar euro olan boru hattı projesinin 1 Ekim 2022 tarihinde hizmete girmesi tasarlanıyor.

Ebru Orhan
 

Sıradaki Haber :  Bilim insanları şaşkın! Koronavirüsün, çare edilen 51 kişinin hücrelerinde gizlendiği ortaya çıktı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu