Gündem

Protein deposu ‘atom’

Ramazan ayında Samsunluların beğenerek harcadığı tatlıların başında gelen ‘atom’ bu ay içinde her köşe başında tezgahları ziynetliyor. Samsun’a has lezzetlerden olan atom 7’den 70’e herkes tarafını beğeniliyor. 11 ayın sultanı Ramazan olduğu gibi atom da bu ayda sofraların sultanı. Yumurta akı, şeker ve sudan yapılan bu tatlı protein ambarı olarak nitelendiriliyor. Caddeler her Ramazan satıcıların “Bal atom” sesleri ile çınlıyor. İnsanlar iftardan sonra tatlı niyetini harcıyor. Üreticisi ise arza yetişemiyor.

“Arza yetişemiyoruz”

Atomun Samsun’un ananesel tatlısı olduğunu ifade eden 20 senelik atom ustası 35 yaşındaki Mustafa Bahar, “Her Ramazan ayının bırakılmaz lezzetlerinde bir tanesi atomdur. Samsun’da bu tatlıyı pek az insan yapabilir. Ustalığı çok değişiktir. Arza yetişemiyoruz. Arz çok fazla olduğu için gece-gündüz atom döküyoruz. Çok lezzetli bir mahsul. Özellikle de yalnızca Ramazan ayında arz görüyor” dedi.

“Ben de çok harcıyorum”

Atom yapılışı hakkında bilgi veren Bahar, “10 kilo şeker, 9 kadeh su, 11 kadeh yumurta beyazını bir kazana döküyoruz. Kısık ateşte şeker kalmayıncaya dek eritiyoruz. Mikserimizde çırpıyoruz ve bu kıvamı alıyoruz. 10 kilo şekerden 430 ile 450 arası atom alıyoruz. Toptan olarak tanesini 30 kuruşa veriyoruz. Tanesi akdikeni tarafından 50 kuruştan satılıyor. Günde takribî 5 bin tane atom üretiyoruz. Bir tane dahi kalmıyor. Üreten benim ama ben dahi çok yiyorum. Hani bal yiyen baldan bıkar derler ama ben bıkmıyorum. Ramazan aylarında çok seviliyor, Ramazan’dan sonra pek harcanmıyor. Tatlı amacına geçiyor. Caddeye çıkma kısıtlamasında da pidenin yanında dışarıda vasıtalarımızla alıcıya eriştiriyoruz” diye konuştu.

Ünsal Karka
 

Sıradaki Haber :  Afrin’de patlama: 2 yaralı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu