Gündem

Restoran ve kafelere yeşil ışık

Olağanlaşma süreci kapsamında 11 Mayıs’ta AVM ve mağazaların açılması tasarlanırken lokanta ve kafeler için de yeşil ışık yakıldı. Cumhurbaşkanı Takviyecisi Fuat Oktay başkanlığında olağanlaşma adımları mevzusunda kurulan kurula, bakanlıklar kendi misyon alanları ile alakalı arzları iletmeye başladı. Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığı, 30 megakent ve Zonguldak dışındaki 50 şehirde restoran ve kafelerin açılmasını öneri etti. Bakanlığın arzının Bilim Heyetinde değerlendirildikten sonra bu hafta karara bağlanması bekleniyor. Lokanta ve kafelerin açılması sosyal mesafe kaidelerine bağlanması beklenirken, kutu servisi dışında satış yapamayan firmaların da rahat bir soluk alması sağlanacak. Bakanlık ayrıca, hayvan satış pazarlarının açılması için de valiliklere yazı yazdı.

ÇAYDA CUMHURBAŞKANI DEVREYE GİRİYOR
Öte yandan çay üreticileri için yöntem arayışı sürüyor. Çay hasadı için etraf şehirlerden mevsimlik emekçi getirilmesi imkânı bulunmasına karşın, özellikle İstanbul’daki üreticilerin memleketlerine dönmelerine izin verilmemesi müzakereleri AK Parti’nin son Merkez Yönetim Kurulu buluşmasında gündeme geldi. Bu biçimde 100 bin şahsın memleketine dönmek istediği belirtilirken, Merkez Yönetim Kurulu aboneleri bu mevzuda kendilerine yoğun telefonlar geldiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da çay üreticilerinin memleketlerine gidememelerine ait kasvetlerin kendisine iletildiğini ifade ederek başta çay hasadı ile mevsimlik emekçiler olmak üzere tarım sektöründe hasat mevsiminde yaşanabilecek kasvetleri önümüzdeki hafta yapılacak kabine buluşmasında ele alacaklarını bildirdi.

YARICILAR HARİÇ, İZİN ÇIKABİLİR
Çay toplamak için memleketlerine gitmek isteyen üreticilere emin koşullarda izin verileceği belirtiliyor. AK Parti’nin bölge milletvekillerinin hazırladığı öneri kolisinde, evvelki senelerde kendi çayını kendisi toplayan üreticilere izin verilmesi arz ediliyor. Bölge dışındaki üreticilerin büyük kısmının çay bahçelerini ‘yarıcılara’ verdiği, eskiki senelerde de hasadın bu yarıcılar aracılığıyla yapıldığına dikkat sürükleyen İçişleri Bakanlığı kaynakları, İstanbul’dan hasat için Karadeniz’e gelmek isteyenlerden, kendi mahsulünü kendisi toplayanların oranının en fazla yüzde 20 ortamında olduğu bilgisini verdi. Bölgede, kendi mahsulünü kendi toplayacak şehir dışındaki üreticiler tespit edilerek alakalı bakanlıklara iletildi. Bilim Heyeti ile yapılacak istişarelerden sonra, bu vaziyetteki üreticilerin memleketlerine gelmelerine izin verileceği belirtildi. Bu kapsamda İstanbul’dan Karadeniz’e gideceklerin bölgedeki konutlarında 14 gün karantinada kalması, gitmeden koronavirüs taşıyıp taşımadıkları doğrultusunda test yapılması gibi nasihatler de gündemde.

Sıradaki Haber :  Bakan Koca, koronavirüste son durumu açıkladı

Türkiye Gazetesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu