Dünya

Rusya’dan ABD’ye, “Cezaevlerinde tutulan Rusları serbest bırakın” çağrısı

Rusya’nın Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Anatoliy Antonov, Amerika Birleşik Devletleri cezaevlerinde bulunan Rusların Covid-19 salgını nedeniyle hür vazgeçilmesi için Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Federal Cezaevleri Ofisi’na hitaben bir mektup yazdığı belirtildi. Amerika Birleşik Devletleri makamlarına hitaben yazılan mektup Rusya’nın Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından yayınlandı.

Rusya’nın Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Anatoliy Antonov’un Amerika Birleşik Devletleri makamlarına hitaben yazdığı mektupta şu ifadelere yer verildi:

“Amerika Birleşik Devletleri makamları, ülke dışında ceza alan Amerikalıların hür vazgeçilmesini arz ediyorlar. Korona virüs enfeksiyonu sebebiyle yurttaşlarının vefatı vaziyetinde ‘kabahatli devletlere’ yaptırım uygulama lafı veriyorlar. Bu arada, Amerika Birleşik Devletleri cezaevilerinde Covid-19’la alakalı gidişat süratle makûslaşmaya devam ediyor. Bir Hayli mahkum enfekte olmuş kimileri çoktan can verdi. Kararlılara tıbbi destek verilmiyor, enfeksiyon tespiti için hiçbir test yapılmıyor. Yeteri kadar gözetici maske ve öteki hijyenik gözetici teçhizat yok. Buradaki tesirli insan hakları teşkilatları cezaevilerdeki kritik gidişat hakkında alarm veriyor. En korunmasız kategorideki mahkumların hür vazgeçilmesi mevzusunda ısrar ediyorlar”

Ciddi hastalıklardan muzdarip, şiddet kapsamayan kabahatlerden karar giymiş şahısların yanı gizeme, mapus cezalarının ehemmiyetli bir kısmını sürüklemiş olanlara dikkat sürükleyen Antonov, ”Bir kere daha Amerikan makamlarını acıma ve iyi hedef göstermeye çağırıyoruz. Rusları hür vazgeçin. Yaşamları ve sıhhatleri tehdit altında” ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında senelerdir süren casus krizi münazaraları devam ediyor

Rusya’nın Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Anatoliy Antonov daha evvel, Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanı William Barr ve Federal Cezaevleri Ofisi Direktörü Michael Karvahal ile görüşerek cezaevilerdeki Rus yurttaşların hür vazgeçilmesini gündeme getirmişti. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya’nın casus olduğu bahanesiyle 2018’de hapsettiği daha önceki deniz piyadesi Paul Whelan’ın, değiş tokuş karşılığı hür vazgeçilmesi teklifini geçen sene kabul etmemişti. En son geçtiğimiz Temmuz ayında Mariya Butina isminde bir kadının Amerika Birleşik Devletlerinde Rusya ismine bilgi topladığı ve casus olduğu bahanesiyle nezaretine alınarak çıkarıldığı duruşmaca hapsedilerek cezaevine sevk edilmesi iki ülke arasında krize neden olmuştu. Amerika Birleşik Devletlerinde hali hazırda ajanlık yaptıkları bahanesiyle tutuklu 4 Rus yurttaşı bulunuyor.

Sıradaki Haber :  İhlas Vakfı Sudan’daki yetimlere bayramlık dağıttı

Hasan Çelik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu