Gündem

Sağlık Bakanı Koca, DSÖ’ye Türkiye’nin Covid-19 mücadelesini anlattı

Dünya Sıhhat Teşkilatı DSÖ Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus başkanlığında değişik ülkelerin katılımıyla bilgilendirme buluşması reelleştirildi. Video konferans usulüyle tertip edilen ve tüm dünyada canlı yayınlanan DSÖ haftalık bilgilendirme buluşması, Genel Direktör Tedros Ghebreyesus’un açılış konuşmasıyla başladı. Ülkelerin aldıkları tedbirleri yavaş yavaş kaldırmaya başladığına dikkat sürükleyen Ghebreyesus, bu mevzuda önlemli olunması gerektiğini ve tedbirlerin kaldırılması için erken olduğunu ifade etti. Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, sunumunda başta DSÖ olmak üzere tüm küresel hissedarlarla işbirliğini had safhada devam ettirdiklerini vurguladı.

Bakan Koca, “Biz her zaman eforlu bir DSÖ’ye olan gereksinimin altını çizdik. Bu eşi eşi görülmemiş tehdit karşısında, dayanışma en ehemmiyetli silahımızdır. Bu süreçte, çatışmaları, karşıt görüşleri bir kenara vazgeçip ilk olarak çözüme odaklanmalıyız. Bu güçlü günleri atlattıktan sonra ise nerede yanlış yaptığımızı hep beraber değerlendirmeliyiz” dedi.

“Hastalığın pnömoniye doğru ilerleme oranını yüzde 60’dan yüzde 12’ye düşürdük”

Türkiye’deki aktüel olayların gidişatını aktaran Bakan Koca, rehabilitasyonda galibiyetli neticeler aldıklarını, vefat oranının düşük kaldığını ve hadise çoğalışının da yavaşladığını ifade Etti. Sıhhat Bakanı Koca şunları kaydoldu:
“Şu ana kadar yaptığımız toplam test rakamı 991 bin 613’cins. Dünkü günlük test sayımız ise 43 bin 498’dir. Bu anlamda da çok ehemmiyetli bir kapasite geliştirdiğimizi düşünüyorum. Erken rehabilitasyon protokolleri sayesinde hastalığın pnömoniye doğru ilerleme oranını yüzde 60’dan yüzde 12’ye düşürdük.

Rehabilitasyonun ileri evrelerinde entübasyon için çabuk etmeyerek hastalara yüzüstü pozisyonda süratli akım oksijen rehabilitasyonu vererek pozitif neticeler aldık. Entübe edilmeyen hastaların iyileşme oranlarında anlamlı bir yükseklik yakaladık. Buna paralel olarak yoğun bakıma giren hastalarda ölüm oranı da progresif bir biçimde yüzde 58’den yüzde 10’a düşüş göstermiştir. Filyasyon çalışmalarıyla vasati 44 saatlik bir zaman içinde temaslıların yüzde 99’una, başka bir deyişle takribî 455 bin şahsa erişildi.”

Sıradaki Haber :  Sağlık çalışanının 'Türk bayrağı' hassasiyeti

“Türkiye hadise-vefat oranı bakımından da Avrupa’nın düşük ülkelerinden biri oldu”

Bakan Koca, Türkiye’nin son 10-15 yıldır sıhhat sisteminde asıllaştırdığı yapılanmayla bu cins bir pandemiye yanıt verebilecek yapısal hünerler kazandığını söyledi. Sıhhat bilişim teknolojilerinin ehemmiyetine de dikkat sürükleyen Koca, “Alınan temkinlerle Türkiye ilk vefat hadisesinden sonra 30’uncu günde pik seviyesini tutmuştur. Ülkemiz virüsün en geç girdiği ülkelerden birisi olmuş, piki erken yarıyılda yakalamıştır. Hadise-vefat oranı bakımından da Avrupa’nın düşük ülkelerinden birisi olmuştur. Bu iniş trendini sürdürmek ismine ülkemiz, önlemleri bir zaman daha devam ettirme gayesindedir. Düşük sayılara kanarak tembelliğe kapılmayacaktır” dedi.

Sunumların ardından DSÖ Genel Direktörü aza ülke bakanlarının suallerini aldı. Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, “DSÖ, muhtemel bir ikinci dalgaya müteveccih hazırlık yaptı mı?” sualine ise DSÖ yazılı cevap verecek.

Neşra Durmaz
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu