Gündem

Sakın ‘oltaya’ gelmeyin!

Siber Kabahatlerle Çaba Daire Başkanlığı, dolandırıcıların ‘Biz Bize Yeteriz Türkiye’m’ ve ‘Konutta Kal’ gibi temalarla açtıkları sahte web sitelerinde ‘fiyatsız maske arzı’ ve ‘lüzumu olanlara 1.000 TL devlet dayanağı’ gibi başlıklar kullanarak yurttaşı aldatmaya çalıştığını tespit etti. Ayrıca banka ve kamu kuruluşlarının internet sitelerini taklit eden dolandırıcıların bu platformların sosyal medya üzerinden reklamını yapıp mevzubahisi sitelerle alakalı bilgiler kapsayan ileti ve e-Posta yolladığı ifade edildi. Böylece, bu sitelere güvenen yurttaşların banka, kredi kartı bilgileri ya da şahsi bilgilerinin ele geçirildiği aktarıldı. Güvenlik üniteleri mevzuyla alakalı şu bilgileri paylaştı: Böylece sahte sitenin doğruluğunu hakimiyet etmeden giriş yapan yurttaşların paraları ele geçirilerek, kabahatlilerin hesabına aktarılıyor. Kabahatliler tarafından mağdurlar ismine kredi çekim operasyonları yapılıyor. Çıkan kredi borcu mağdurların hesaplarına yansıtılıyor. Ayrıca, kabahatliler tarafından internet üzerinden mahsul siparişi veriliyor ve faturalar mağdurların hesaplarına yansıtılıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da yurttaşlara kısa çalışma tahsisatı gibi müracaatlarında, İŞKUR resmî hesapları dışında hiçbir e-Posta ve SMS’e haysiyet etmemeleri, şahsi bilgilerini fotoğrafı kaynaklar dışında üçüncü bireylerle paylaşmamaları ihtarında bulundu.
Siber dolandırıcıların Bakanlık ve İŞKUR’un isimlerini, logolarını taklit ettiğine dikkati sürükleyen Selçuk “Bakanlığımız ve İŞKUR tarafından yapılan bilgilendirmeler dışında yapılan söylemelere haysiyet etmeyin” dedi.

12 BİN SİTE KAPATILDI
Oltalama metoduyla yapılan dolandırıcılıklar bu senenin mart ve nisan ayında yüzde 10 çoğalış gösterirken USOM Milli Siber Hadiselere Müdahale Merkezi tarafından, senenin ilk dört ayında 11 bin 831 sitenin ulaşıma kapatıldığı bilindi. 2019 senesinde ise kapatılan site rakamı toplamda 20 bin 154 idi.

Türkiye Gazetesi

Sıradaki Haber :  Bu astronotlar uzay için değil hastane için giyindi...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu