Gündem

Sokağa çıkma kısıtlamasından etkilenmeyen çiftçiler tarlalarda

İzmir’de çiftçiler yasağın kaldırılmasından hoşnut

30 büyükşehir ve Zonguldak’ta uygulanmaya başlanan sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan çitçiler kararı neşeyle karşılarken, İzmir’in Ödemiş ilçesindeki patates üreticileri sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalarda çalışmaya başladı.

Korona virüsü tedbirleri kapsamında, 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasına gidildi. Yasaktan, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunanlar muaf tutuldu.

Izah Etme, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli kadar yapılırken, bu koşul çiftçileri memnun etti. Tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu İzmir’in Ödemiş ilçesindeki patates üreticileri, sabahın erken saatlerinden itibaren tarlaların yolunu tuttu.

Çiftçiler, ürünleriyle ilgilenerek yaklaşan hasat için hazırlık yaparak yasaktan etkilenmedi. Çitçiler, alıştırma sırasında sosyal uzaklık kurularına da uydu. Tarım ve hayvancılık açısından en önemli günlerini yaşadıklarını söyleyen Ödemişli çiftçiler, tarlaların bekleyemeyeceğini ve binlerce hayvanın ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini söyledi.

“Baharın başlangıcında toprağın uyanışı başlar”

Tarlada çalışan Aynur Hasçelik, “Geçtiğimiz hafta çıkıp çıkmayacağımız konusunda değişkenlik yaşadık. iyice anlatılamadığı için evlerde kaldık ve tarlalardaki imal işlerimiz durdu. Bu hafta, biz çiftçiler için ‘çalışabilir’ kararının çıkması bizi sevindirdi. Nisan ayı imal açısından manâlı bir aydır. Baharın başlangıcında toprağın uyanışı başlar. Birkaç günün bile önemi vardır. Bir Takım ürünlerin gününde toplanması gerekir. Böyle bir yanlıştan dönüldüğü için mutluyuz” dedi.

Onur Şahan

Cümbür Cemaat evinde tarım işçileri soğan tarlasında

Türkiye’nin turfanda soğan ihtiyacının önemli bir bölümünü tedarik eden Adana’da hasat sürüyor. 31 ilde sokağa çıkma yasağı olmasına karşın yasaklanmış kapsamının dışarıda tutulan çiftçiler ve tarım işçileri, sabahın erken saatlerinde tarlaya gelip ekmek paraları için hasada başladı.

Bereketli arazilerin bulunduğu Adana’da 31 ilde sokağa çıkma yasağı olmasına karşın yasak kapsamının haricen tutulan ve Türkiye’nin öbür bölgelerinden kente gelen tarım işçileri soğan hasadı için erken saatlerden itibaren tarlalarda çalışmaya başladı.

Kurumuş soğanların sökümünü yapıp çuvallara dolduran işçilerin soğanları elcileri tarafından sayılarak kamyonlara yüklenip satışa hazır ışık halkası getiriliyor. Bu soğanlar sonra talebe tarafından Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

“Soğan ihraç edilmezse çiftçinin elinde kalacak”

Sıradaki Haber :  Pakistan'da muson yağmurları etkisini sürdürüyor: 24 ölü

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde yaklaşık 33 bin dönüm alanda soğan ekildiğini hatırlatarak dönüm başına da 3-4 ton verim alınabileceğini söyledi. Doğan, korona virüs nedeniyle sınır kapılarının kapalı olduğu için soğanın yurt dışına çıkamadığını ancak soğanın ihracatı için devletin izin vermesi gerektiğini vurgulayarak, “Taze soğanlar piyasaya girdi. Fiyatlarda 2 ile 2 buçuk lira arasında fiyatları değişmekte. Eğer ihracat yapılmazsa fiyatlar daha da aşağıda düşecektir. Halen depolarımızda kuru soğanlarımız var. Devletimizden bizler biran önce soğan ihracatının açılmasını istiyoruz. Eğer bu soğanlar yurt dışına gitmezse inanın iç piyasada artı olacaktır. Eğer yurt dışına gitmezse bu soğanlar çiftçilerimizin elinde kalacaktır” ifadelerini kullandı.

“Sağlık Durumu ne dek önemliyse tarımda öyle önemli”

31 ilde sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen yasaklanmış kapsamının haricen tutulan çiftçi ve tarım işçilerine de değinen Başkan Doğan, sonradan şunları söyledi:
“Geçen hafta sokağa çıkma yasağı olduğunda çiftçilerimizin bir kısmı ivedi ekim, dikim ve fideleri için arazide kaldı. Bu yasakta ise bakanlığımız çiftçilerimizi sokağa çıkma yasağından muaf tutunca çiftçilerimiz fazla sevindi çünkü şuan Adana bölgesinde hasat, ekim, dikim ve çapalama devam etmekte. Çiftçilerimiz ve mevsimlik tarım işçileri bundan memnun. Çiftçilerimiz zarar etmeyecekler en azından. Çiftçilerimiz muaf olmasa imal durur, üretim olmazsa yaşam durur ve kıtlığa kadar gider. Afiyet ne kadar önemliyse tarımda böylece önemlidir.”

“Rekolte iyi”

Soğanda rekoltenin iyi olacağını vurgulayan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Havalar bu sene iyi gitti. Çiftçilerimizde ilaçlamayı bu sene daha az yaptı. Eğer soğan erken sökülmeseydi dönüm başına 1 ila 1 buçuk ton daha artı verim alınabilirdi. Eğer soğanın hasatını geciktirirseniz soğanlar büyür ve lokantalar kapalı olduğu için soğanlar elde kalır. Biran önce yurt dışına ihracat izni getirilirse büyük soğanlar oralara gönderilecektir” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin üretimde aksama yaşanmaması için tarımsal ve hayvansal faaliyetlerde bulunan çiftçinin, üreticinin ve yiyecek sektöründe çalışanların sokağa çıkma yasağından muaf tutulmasıysa jurnal para kazanan tarım işçilerini sevindirdi. Tarım işçilerinden Emine Yuşah, “Allah razı olsun devlet izin verdi çalışıyoruz. Çalışmazsak ne yaparız. İşimiz değil, mesleğimiz değil” diye konuştu.

Sıradaki Haber :  Kayseri'de 35 kişi yurtta karantinaya alındı

“250-300 işçi çalışıyor”

Bir başka işçi Ahmet Fırat ise 250-300 işçinin tarlada olduğunu belirterek, “Bugün sokağa çıkmak yasaklanmış lakin tarım işçilerine özgürlük. Bizler de tarım işçileri olarak Türkiye ekonomisinde bulunmak istiyoruz. Zararına da olsa mülk kaldırıyoruz. Bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Eğer devlet hiç izin vermezse mahsuller tarlada kalır. İzin verdi sağolsun bizler de 250-300 işçi olarak çalışıyoruz. İzin verilmese eğer herkes evlerinde aç kalacak” ifadelerini kullandı.

“Ayrıca ülkemiz hem de bizler faydalanıyoruz”

İşçilerin elcisi Enver Çizik, “Tarım ülkemizin bel kemiği. Devletimizin devam dedikçe bizlerde sosyal mesafeyi koruyarak hasada devam ediyoruz. Ayrıca ülkemiz keza de bizler faydalanıyoruz. İnşallah Allah ülkemizi bu virüsten kurtarır” dedi.

Umutcan İşledici – Elif Ayşenur Bay

Zahmeti çok, ekimi baskı tütünde dikim zamanı

Manisa’nın Salihli ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte binlerce ailenin geçimini sağlama kaynağı olan tütün dikim sezonu kırsal mahallelerde başladı.

Salihli’nin bilhassa kırsal mahallelerin en kayda değer geçim kaynağı olan tütünde üreticiler fideleri toprakla buluşturuyor. Üreticilerin Şubat ayında tohumdan sera aşağı oluşturdukları ocaklarda yetiştirdikleri fidelerin dikim zamanı geldi. Sabahleyin saatlerinde büyüyen fideleri tek tek toplayan üreticiler, traktöre takılan dikim makinesi ile de tütün fidelerini tek tek toprakla buluşturdu. Dikim makinesi ile dikilen tütün fidelere, can suyu ile birlikte hastalıklara karşı köklerinden ilaçlanması da yapıldı.

“5 yılın maksimum ekimi yapılacak”

Tütün dikimi yapan çiftçileri tarlada ziyaret eden Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç “Gökçeköy Mahallemiz ile kırsal mahallelerimizde tütün dikimine başlandı. Kurttutan, Gökeyüp, Kemer, Kemerdamları, Gökçeköy, Poyraz ve Poyrazdamları gibi mahallelerimizde tütün dikimi bu dönem arttı” dedi.
Salihli’de 8 bin 650 dekar alanda tütün ekimi yapıldığını gösteren Yalvaç “1995-2000 yıllarında tütün ekimi 25-30 bin dekar arasında iken 2010-2012 yıllarında gerileyip 4-5 bin dekara dek düştü. Ama 2017 yılı ardından tütün ekimi baştan ilgi gördü ve bu yılda 9 bin dekara yakın bir alanda dikim yapılacak. Bu sene Salihli’de son 5 yılın maksimum tütün dikimi yapılacak” diye konuştu. Tütün dikiminin Salihli ekonomisine katkısının büyük olduğunu vurgulayan Yalvaç “Keza üretime keza de KDV’ye katkısı yönünden tütün fazla önemli bir pozisyondadır. Salihli tütünü, kalite de ise Akhisar tütünü ile yarışmaktadır. Üreticilerin en büyük sıkıntısı ise tütün alım firmalarının zamanı geldiğinde tütün taban fiyatlarının açıklanmamasıdır. Taban fiyatlarının oluşturulup, eksperlerin bu konuda çiftçimizin yanına olmasını istiyoruz” dedi.

Sıradaki Haber :  ABD'yi vurması beklenen Laura kasırgası kategori 4 seviyesine çıktı

“Tütüncü kesin olmayan ve üzüntülü”

Salihli’de binlerce ailenin geçimini tütünden sağladığını gösteren Gökçeköy Semt Muhtarı Süleyman Babacan, “Yeni sezon tütün dikimi mahallemizde başladığı gibi diğer mahallelerimizde de başlamıştır. Mahallemizin emin bir nüfusu geçimini tütünden sağlıyor. Lakin bu yıl bir bezginlik var. Üreticiler firmalardan avans parası alıyorlardı, fakat tüccarlar şuan ödeme yapmadı. Ödeme yapmadığı içinde tütüncü belirsiz ve kederli. Fakat yinede tütününü dikiyor, tüccarlarında bu konuya eğilip bakacağına ümit ediyorum. Çünkü tütüncü mağdur, bu mağduriyetin giderilip, sözleşme yapmalarını istek ediyoruz. Dibek Dağı eteğinde olduktan sonra tüm imalatçı kaliteli tütün üretiyor, bu emeğinin karşılığını inşallah alır ” diye konuştu.
Tütün üreticisi Durmuş Yüksek Dağ ise tütüne destekleme beklediklerini belirterek, “Baş fiyatı 24-25 liradan açıyoruz ama 17 ila 20 lira arasında tütün satılıyor. Fiyatların düşmesinden nedeniyle Türkiye’de tütün üretimi azalıyor” diye konuştu.

“Karnımız bundan doyuyor”

Tütün diminin eskiye kadar daha basit olduğunu gösteren imalatçı Ayşe Karaca, “Tütün acıdır fakat parası tatlıdır. Evvelden karık açıp, elle dikip yapıyorduk, acilen traktör ile dikim yapıyoruz ve daha rahatız” derken, bir öteki üretici Nuray Alp ise “Bizim geçim kaynağımız tütün, biz bunu yapıyoruz, çünkü karnımız bununla doyuyor. Keza yerine getirmek zorundayız, yapmamakta olmuyor, çünkü başka işimiz yok. Tütün işine Şubat ayı başında başlıyoruz, Ağustosa değin devam ediyor. Tütüncülük görüşe tarafından kolay gözüküyor ama hiç kolay değil. Tütün külfetli ve uğraştırıcı oluyor” diye konuştu.

Behzat Akcan

 
Umutcan İşledici – Elif Ayşenur Bay

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu