Gündem

Soma Termik Saltrali’nin geçici faaliyet süresi 31 Mayıs’a uzatıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönergeyi ile bacalarında uygun koşullarda filtre bulundurmayan termik santrallerin faaliyetlerinin durdurularak yetersizliklerini gidermeleri doğrultusundaki genelge sonrası Soma Termik Santrali’ndeki 6 birimden 2’si damgalanarak faaliyetlerine son verildi.

Yeni sistem heyetti

TES-İŞ Sendikası Soma Şube Başkanı Fehmi Tokgöz, santralde asıllaştırılan iyileştirme çalışmalarının ardından işletmenin etraf mevzuatı gereği olan SO2′ emisyonunun düşürülebilmesi için üretim süresi 24-30 ay gibi bir zaman alan ıslak FGD sistemi yapılıncaya kadar kuru tip DSI sisteminin kurulduğunu belirterek Etraf ve Kentçilik Bakanlığı’na bildirildiğini ve geçici faaliyet dokümanı için onay beklediklerini kaydoldu.

Bölge ısıtma sistemi sebebiyle zaman uzatıldı

Tokgöz, “1 Ocak 2020 itibariyle de bölgesel ısıtma sisteminin Soma Termik Santrali’nde sağlandığından bu ısıtmanın ilçeye fayda getirdiğinden dolayı santralin 4 biriminin çalışması 1 Mayıs tarihine kadar Etraf ve Kentçilik Bakanlığından çıkmıştı. Gelinen noktada da havaların daha ısınmaması ve korona virüs salgınından dolayı da ısıtma sisteminin 31 Mayıs’a kadar daha yürütülmesi belediye tarafını geldirildi. Daha sonra bakanlığa bu yazılar yazılarak 31 Mayıs’a kadar ek bir izin alındı” dedi.

İşletmeden söyleme

Öte yandan Soma Termik Santrali tarafından yapılan söylemede şu ifadelere yer verildi:

“Aşinayı gibi 31 Aralık 2019 haysiyetiyle BGA kuruluşu olmayan santraller Etraf Mevzuatının gereklerini yerine getirmedikleri mazeretiyle 01 Ocak 2020 itibariyle kapatılmış, ancak Soma Termik Santrali, kentin ısınması emelli bölgesel ısıtma sistemini de beslemekte olduğundan, 6 biriminin 4 adedinin çalıştırarak bölgesel ısıtma sezonunda faaliyetlerine kısıtlı da olsa devam etmesine izin verilmişti. Bu uygulama sonrasında, bu güne kadar geçen zaman zarfında mahallî ve milli kamuoyunda mevzuyla alakalı olarak muhtelif şahıs ve müesseseler tarafından söylemeler yapılmış olup, gelinen düzey ve aktüel büyümeler sebebiyle tarafımızca da bir bilgilendirme yapılmasının lüzumlu olduğu düşünülmüştür.

Sıradaki Haber :  Doğada kendiliğinden yetişiyor ve şifa dağıtıyor

Santralın kapatıldığından bu yana yine açılabilmesi için bir yandan baca gazı arıtma kuruluşu BGA kuruluşunun montaj ihalesi de yapılmış olup, süreç devamlı devam ettirilirken bu sistemin üretim süresi takribî 24-30 ay süreceğinden bu zaman zarfında santralin kapalı kalmaması için istenilen çalışmalar bitirilmiştir. Bitirilen çalışmalar şöyle:

Daha kısa müddette kükürt bedellerinin mevzuatta istenen emisyon kıymetlerine uygun hale getirilebilmesini sağlayabilmek için, kısaca sönmüş kireç püskürtme olarak belirlenebilecek kuru sistem BGA sistemi cinslerinden birisi olan DSI dry sorbent injection sistemi kurulmuştur. Bu sistemin kuruluş maliyeti düşük, üretim süresi kısa olmakla beraber şirket maliyeti çok yüksektir. Bu sistem tasarlanan BGA kuruluşu yapılıncaya kadar devrede olacaktır. Özelleştirme evvelinde kurulan ancak verimli çalışmayan SEÖS Kesintisiz Emisyon Ölçüm Sistemi ve buna bağlı olarak yapılması gereken merdiven ve platformlar yine sıfırdan kurulmuş.

Bir öbür emisyon mevzusu olan DeNOx azot oksit emisyonu hakimiyeti için de SNCR sistemi kurulmuştur. 30.04.2020 tarihinde tüm bu beceriksizlerimiz bitirilerek Etraf bakanlığına santralın 6 birimi için de Geçici Faaliyet Dokümanı GFB alınması için başvuru edilmiş ve prosedürlerin bitirilerek santralin 6 biriminin de açılması beklenmektedir. Santralde kurulan DSI sitemi Aksaray Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim vazifelisi Sayın Samet Özcan beye araştırdırılmış olup özet raporu da bakanlığa iletilmiştir.”

Yılmaz Sarıpınar
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu