Gündem

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan infaz düzenlemesiyle ilgili açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni infaz düzenlemesinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi üzerine yorumlama yaptı.

Erdoğan, bundan takriben 18 yıl önce ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiklerinde Türkiye’yi 4 kolon üzerinde yükseltme sözü verdiklerini, bunları da eğitim, sağlık, adalet ve emniyet olarak açıkladıklarını söyledi.

Aradan geçen vakit içinde, ülkeyi bu dört alanda ve onların itici gücüyle demokraside, ekonomide, altyapıda çok ileri bir yere getirdiklerini bildiren Erdoğan, “Girdiğimiz her mücadelede yanımızda olan milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum.” ifadesini kullandı.

‘YARGI REFORMU STRATEJİMİZİ BU SÜRECİN EN ÖNEMLİ HALKALARINDAN BİRİ OLARAK GÖRÜYORUM’

Bunların içinde adaletin farklı bir yeri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Tarih baştan başa insanlığın büyük atılımlarının temelinde daima hak, büyük yıkımlarının peşinde de hep acımasızlık olmuştur. Bizim medeniyetimiz de esasen bir adalet medeniyetidir. Günümüz dünyasını şekillendiren idare sistemlerinin peşinde de yasama, yürütme ve hak erklerinin her birinin kendi içinde bağımsızca çalışması ilkesi bulunuyor.

Türkiye, bu çerçevede en büyük reformlarını tekrar son 18 yılda gerçekleştirmiştir. Anayasadan kanunlara, idare sistemimizden belediyelere kadar her alanda bugünün ihtiyaçlarını karşılayan ve geleceği kucaklayan yepyeni bir Türkiye’yi beraberce yapı ettik. Son olarak, geçtiğimiz sene milletimizin takdirine sunduğumuz Hak Reformu Stratejimizi, bu sürecin en kayda değer halkalarından biri olarak görüyorum.”

‘EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM’

Erdoğan, gece TBMM’de kabul edilen yeni infaz düzenlemesinin de Adalet Reformu Stratejisi’nin de laf verdikleri hususlardan biri olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

“Cinayet adaletinin olmadığı bir yerde vicdanların sızısını önlemek olası değildir. Uzun bir hazırlık döneminin peşinde Meclis’e sunduğumuz yeni infaz düzenlemesiyle sistemin işleyişini hem mağdurlar hem suçlular açısından fazla daha adaletli bir ayla getirmeyi amaçladık.

Sıradaki Haber :  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk: 'E-devlette en çok kullanılan 10 hizmetin 5’i bakanlığımıza ait'

TBMM’de, AK Parti ve MHP gruplarının müşterek gayretiyle teklife dönüşen, uzun bir alıştırma döneminin arkasından da Genel Kurul’da kabul edilen bu düzenleme epeyce kayda değer yenilikler getiriyor. Meclisimizin kabul ettiği bu kanun, onaylama için bize geldikten daha sonra, hızla incelemesini tamamlayıp Resmi Gazete’de yayınlatmak suretiyle yürürlüğe sokacağız. Bu düzenlemenin hazırlığından yasalaşmasına dek tüm süreçlerinde emeği olan herkese, bilhassa Yargı Bakanlığımıza ve siyasi parti gruplarımıza teşekkür ediyorum.”

‘İNSANİ BİR YAKLAŞIM GELİŞTİRİLMİŞTİR’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni infaz düzenlemesinin, uygulamadaki sıkıntılar yanında, milletin ve ulus vicdanının hassasiyetleri de dikkate alarak hazırlandığını, bu çerçevede infaz hakimliklerinin etkinliğini artırmak amacıyla ihtisaslaşmanın önünün açıldığını söyledi.

Islah önlemlerine tartı verilerek, aynı şahısların yeniden suç işlemesine engel olunmasının hedeflendiğini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ceza infaz kurumlarının idare ve işleyişleriyle ilgili sorunları gidermeye karşın adımlar atılmıştır. İnfaz ve denetimli serbestlik aşamalarında çocuk, ihtiyar, hasta, yeni doğum yapmış kadınlar gibi gruplar lehine bir insani girişim geliştirilmiştir. Muhakkak sadece bu düzenleme ile infaz adaletiyle ilgili tüm amaçlarımıza ulaşmamız muhtemel değildir.

‘KAPSAMLI BİR ÇALIŞMAYA ŞİMDİDEN BAŞLADIK’

İnsanlığın katiyen bitmeyecek bir ülküsü olan hak arayışında, daha yapacak çok işimizin olduğunu biliyoruz. Bu anlayışla cinayet kanunumuzdaki kabahat ve yaptırım dengesini tamamen her yerde ele alacak detaylı bir çalışmaya şimdiden başladık. Önümüzdeki yasama döneminde Meclis’teki birincil işlerimizden biri de bu olacaktır.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ancak, yeni infaz düzenlemesinin, Türkiye’de adaletin tecellisi konusunda milletin beklentilerini daha yüksek oranda karşılayacağının da bir gerçek olduğunu vurguladı.

Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:

“Bu düzenlemedeki hükümlüler lehine iyileştirmeler ile yeni infaz yöntemleri, adaletin tecellisi esnasında vicdanların yaralanmasının önüne geçmek için getirilmiştir. Hükümlülerin rehabilitasyonda katettiği mesafenin gerçekçi tespiti için iyi hal değerlendirmeleri otomatik olmaktan çıkartılıp açıklanmış bir takvime bağlanmıştır. Kanunun yayımlanmasıyla birlikte infaz sürelerinde yapılacak değişikliklere uygun bir şekilde, çok sayıda hükümlü cezaevinden çıkabilecektir. Bu vatandaşlarımızın, devletin ve toplumun kendilerine olan güvenlerini nafile çıkarmayacağına inanıyorum.”

Sıradaki Haber :  Trakya usulü temizlik mesajı: Çok temiz oldu be ya

giderken cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin salgın tehdidinden korunması hususunda bütün tedbirlerin alındığını bildiren Erdoğan, “Hakları, canları ve sağlıkları devlete emanet olan bu insanların salgın hastalığa yakalanmamaları için temizlikten karantinaya değin her tedbir alınıyor.” diye konuştu.

BAHÇELİ’YE TEŞEKKÜR

Erdoğan, bir kez daha yeni infaz düzenlemesinin bahtı açık olmasını dileyerek, “Özellikle Cumhur İttifakı’nın tarafı olan Sayın Genel Başkan Bahçeli’ye de şahsım ve milletim namına şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Kaynak: AA

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu