Gündem

Tedbirler işe yaradı… İstanbul başardı

Türkiye’deki koranavirüs olaylarının yüzde 60’ının görüldüğü İstanbul’da, son bir haftadır virüsün dağılma süratinin düştüğü ve cemiyette görülme sıklığının da eksildiği tespiti yapıldı. Türkiye’deki günlük olayların İstanbul’da görülme oranının da yüzde 60-65’ten yüzde 50 seviyesine gerilediği ifade edildi.
İstanbul’daki pandemi sağlık kurumularından Sağlık Bakanlığına iletilen bilgilerden yola çıkılarak, ‘Hasta havuzunun’ giderek boşaldığı, İstanbul genelinde virüsün görülme sıklığının eksildiği, pozitif bir hadisenin temas ettiği bireylerden artık yüzde 50’sinde hastalığın görüldüğü tespiti yapıldı. İstanbul’daki bazı pandemi sağlık kurumuları bu bilgilerden yola çıkarak, öbür hastaların kabulüne başladı. Salgının başında bir bireyin en az dört beş şahsa virüs bulaştırdığı söylenmişti. Son on gündür ise bir bireyin en fazla iki şahsa virüs bulaştırdığı tespiti yapıldı. Sağlık Bakanlığı Bilim Heyetinde yapılan projeksiyonlarda, bugünkü sayılardan yola çıkarak ve kaidelere geçim mevzusunda bir kasvet yaşanmazsa haziran başında salgının hakimiyet altına alındığı safhaya geçileceği tespiti yapıldı. Bazı bilim heyeti aboneleri “Süratli bir tırmanma yarıyılından sonra şu anda salgının iniş kolundayız. Cemiyette virüsün sıklığı eksildi. Dışarıda bir bireyin başka birine virüs buluşturma olasılığı eksiliyor. Bir bireyin virüsü bir başka birine bulaştırma süresi üç dört güne çıktı. Bu müddeti ne kadar uzatırsak, kısıtlamalar daha basit kalkar” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye genelinde, 30’dan fazla şehirde olay rakamlarının bir ve on arasına indiği, bazı şehirlerde hiç olay görülmediği, yoğun bakımda bulunan hastanın kalmadığı, serviste uyuyan hasta rakamının eksildiği bilgisi verildi. Bazı şehirlerle alakalı seyahat sınırlamasının kaldırılması kararı da bu bilgilere direnerek alındı. Son iki haftada 16 şehirdeki seyahat sınırlaması kaldırıldı, kalan 15 şehirle alakalı değerlendirme önümüzdeki hafta yapılacak. Ancak, özellikle körfez şehirleri ile İstanbul’daki kısıtlamanın, olay rakamında tehlikesiz seviyeye gelene kadar, bir vakit daha devam edeceği belirtildi.
AVM, berber ve kuaförlere getirilen özgürünün tesirinin 18 Mayıs’tan sonra görüleceği, bu tarihten sonra hadiselerde temennilerin üzerinde bir dalgalanma yaşanmazsa, öbür bazı sınırlamaların kaldırılmasının gündeme geleceği belirtiliyor. Parklara ve sahillere getirilen yasakların da bu tarihten sonra kaldırılabileceği ifade edildi.

Sıradaki Haber :  İsrail hapishanelerinde 29 Filistinli korona virüs oldu

DEĞİŞİNİME MI UĞRUYOR?
Yapılan çalışmalar, virüsün pozitif istikamette değişinime uğradığına müteveccih işaretler de veriyor. Türkiye’deki bazı sağlık kurumulardan Bilim Heyetine gelen bilgilerde virüsün eforunu kaybettiğine müteveccih tespitler yapıldı. Bazı Bilim Heyeti aboneleri “Bu virüse eş daha önceki hastalıklardan yola çıkarak, viral enfeksiyonların yazın görülmediğini öğreniyoruz. Bizim de varsayımımız bu istikamette. Sıcak mevsimde virüsün tesirinin olmayacağı düşünülüyor. Sahadaki bilgiler virüsün hastalık yaptırma özelliğini kaybettirmeye başladığı doğrultusunda. Şayet bir değişinim olacaksa, olumu istikamette olmasını bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

​Türkiye Gazetesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu