Gündem

Telefonları kaplayın, iş yerinde önlük giyin

Koronavirüs hadise rakamların düşmesi ile beraber klasikleşme çalışmaları da süratlendi. Önümüzdeki günlerde millete sarih alanların paklik ve dezenfeksiyonu daha çok ehemmiyet kazanacak. Bunun için Sıhhat Bakanlığı Bilim Heyeti bir rapor hazırladı. Raporda şu hususlara dikkat çekildi:
∂ Elle sık değilen yüzeyler daha çok arınılmalı. Yer ve yüzeylerin pakliğinde nemli silme ya da paspaslama seçim edilmeli. Toz çıkaran fırça ile süpürme harekâtlarından sakınılmalı. Paklik, pak alandan lekeli alana doğru yapılmalı. Paklikte oluşan atıklar konutsal atık olarak bir araya gelmeli.
∂ Yerlerin, yolların, sokakların, caddelerin ile sarih havanın dezenfeksiyonunun hastalığın bulaşmasını ve dağılmasını yasaklamada rolü yoktur. Bu nedenle bu cins alanların su ve deterjanla pakliği yeterli olacaktır.
∂ Dezenfektan tünelleri gibi insan üzerine kimyevilerin püskürtülmesi biçiminde yapılan uygulamalar hastalıkların bulaşmasını önlemez. Ayrıca bu kimyevi maddelere maruz kalan şahıslarda başta astım saldırıları, alerjik ten tepkinleri olmak üzere sıhhat problemleri büyüyebilir.
∂ Dokunmatik ekranlar, klavyeler, bilgisayar ekranları, tabletler evvel nemli bezle silinerek arınılmalı. Dezenfeksiyon için nitelikli dezenfektanlar kullanılmalı.
∂ Umumi tuvaletlerin pakliği sık yapılmalı. Halı, koltuk gibi yüzeyler su ve deterjanla silinebilir veya makineler ile yıkanabilir, sıcak buğu da uygulanabilir. Tekstil mahsuller banal deterjanlar ile 60-90 derecede yıkanmalı. Tekstil mahsuller silkelenmemeli.
∂ Toplu erişim taşıtları günde en az 8 saatte bir ve gün sonunda olmak üzere deterjanlı suyla arınılmalı.
∂ Rutin etraf pakliği yapan personel, iş forması ve lüzum oldukça iş eldiveni ile çalışmalı. Lekeli eldivenli ellerle öbür yerlere değilmemeli. İş forması kirlendikçe ve günlük olarak yıkanmalı. Yoğun kirlenme olabilecek operasyonlarda iş forması üzerine önlük giyilmeli.

HAYVANINIZDA COVID-19 ÇIKASA 14 GÜN İZOLE EDİN
Evcil hayvanlar dışarıda öbür hayvanlarla temasta bulunmamalı, parklara götürülmemeli. Covid-19 hastalığı olan şahıslar, hayvanlarını başka bir konuta götürmeli. Böyle bir imkânı yoksa hayvanını gözetmek için maske kullanmalı. Şayet hayvanda hastalık belirtisi varsa Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Baytar Hakimiyet Enstitülerinde test yaptırmalı. Pozitif çıkarsa 14 gün konutta izole etmeli.

Sıradaki Haber :  Dünyanın nazar boncuğu kırmızıya büründü

​Türkiye Gazetesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu