Gündem

Trabzon’da demirden maketler yapan usta Korona virüs için de miğfer yaptı

Trabzon’un Ortahisar ilçesi Değirmendere Mahallesi’ndeki iş yerinde demir ferforje işi yapan 32 yaşındaki demir ustası Ayhan Şahin, Çin’in Hubei eyaletinde bulunan Wuhan şehrinde ortaya çıktıktan sonra tüm dünyaya dağılan ve Türkiye’de de yaşamı negatif etkileyen yeni tip Korona virüs Kovid-19 sonrası işlerinin düşmesiyle oluşan boş zamanlarında demirden yaptığı maketleri bitirdi.

Uzun senelerdir demir ustalığı yapan Şahin, boş müddetlerini tamamıyla demirden olan tren, viking gemisi, sallanır sandalye, kemençe, pabuç, örümcek ağı ve miğfer gibi maketler yaparak değerlendiriyor.

Korona virüs sonrası işleri düştüğü için maketlerini bitirmeye zaman bulduğunu söyleyen Şahin “Bunlar genelde iş olmadığı zaman yapılan şeyler. İş olduğu zaman kendi işlerimizi zati yetiştiremiyoruz. İş olmadığı zaman, cümbüşüne, hobi olarak böyle şeyler yapıyoruz. Rastgele bir ticari bir şey de beklemiyoruz” dedi.

“Onlar yolu yapsın biz treni yürütürüz”

Şahin, bitirdiği demir maketlerin her birinin öyküsü olduğunu belirterek iki senede bitirdiği tren maketinin öyküsünü “Trabzon senelerdir hafif raylı sistemi bekliyor ama megakent olmamıza karşın senelerdir buralara gelmedi. Belki idareyiciler görür de buraya hafif raylı sistem yapar dedim. Onlar yolu yapsa biz treni bir biçimde yürütürüz” diyerek anlattı.

Çizgi filmden etkilendi

Demir maketlerden bir tanesi olan Viking gemisini gördüğü ‘Vikingler’ çizgi filmden esinlenerek yaptığını anlatan Şahin, “Gemi, Viking gemisi. Boş kaldığım müddetlerde yaptım. 2 yıl sürdü bitirmem. Viking dizisini izledim. Çok etkilendim. Ben de ondan dolayı yaptım” ifadelerini kullandı.

Kemençe kültürünü yaşatmak için yaptı

Kemençe, sallanır sandalye ve yaptığı giyilmiş pabuç maketleriyle ilgili bilgiler de veren Şahin, “Sallanır sandalyeye alaka oldukça fazla. Daha evvel bir tane daha yapmıştım. Birisi çok isteyince satmak vaziyetinde kaldım. Kemençe ise zati bizim kültürümüzde var. Pabuç yaptım yeniden. Giyilmiş bir pabuç. Dikişleri de var haliyle. Bunları yapmak gerekli ki kendini göstersin. Yoksa sacı kaynat birbirine, o pabuç olmaz” diyerek ökçelerine kadar her ayrıntıyı düşündüğünü kaydoldu.

Sıradaki Haber :  Bakan Selçuk: '111 yeni kadın kooperatifi kurulacak'

Koronavirüs miğferi

Demir ustası Şahin, demirden yaptığı maketlere son olarak Korona virüs miğferine ilave etti. İsmini ‘Korona virüs miğferi’ koyduğu uğraşından da bahseden Şahin, “Daha bitmedi. Korona virüsten korunmak için kullanacağız bu miğferi. Ağız kısmı sarih, oraya da bir süzgeç yaparız. Daha yapılacak çok işi var. Kolay değil” diye konuştu.

Fatih Yılmaz
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu