Dünya

Ukrayna Büyükelçisi Sybiha: “Rus propagandası 2. Dünya Savaşı’nda Nazizmi yenme konusunu yıllardır kötüye kullanıyor”

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, 2. Dünya Savaşı’nın bitmesinin 75. sene dönümünü dolayısıyla yazılı bir söyleme yaptı. Büyükelçi Sybiha, insanoğlunun tarihinde en kanlı savaşlardan birisi olan 2. Dünya Savaşı’nda yaşamını kaybedenleri hürmetle andıklarını dile getirdi. Ukraynalılar olarak sulh kıymetini Avrupa’da herkesten çok iyi bildiklerini belirten Büyükelçi Sybiha, “Ukrayna, 2. Dünya Savaşı’nın bütün merkezindeydi. Tarihçilerin değerlendirmelerine göre bu savaşta 80 milyona kadar insan kaybettik. En çok hasar gören Avrupa ülkeleri arasında Rusya 14 milyon, Ukrayna 8 milyon, Almanya 7 milyon, Polonya 6 milyon insan kaybı ile yer aldı. Öldürülen, toplama kamplarında bulunan, sürgün edilen ve göç ettirilen Ukraynalıları göz önünde bulundurursak insan kayıpları açısından Ukrayna en fazla hasar gören ülkelerden biriydi. Savaştan evvel Sovyet Ukrayna’sında yaşayan 41,7 milyon insandan 1945 senesinde yalnızca 27,4 milyon insan kalmıştı. Nazi esirliğine alınan 2,8 milyon Sovyet insanından 2,4 milyonu Ukraynalıydı. Cephe hattı iki kez Ukrayna’nın topraklarından geçti. İlki 1941’de Kızıl Ordu çekilirken, ikincisi 1943-1944 senelerinde Kızıl Ordu taarruz ederken oldu. Ukrayna’nın 714 kenti ve 28 bin köyü tamamen veya kısmen yok edildi” dedi.

“Nazizmi yenme mevzusunu senelerdir makûsa kullanıyorlar”

130 bini aşkın Ukraynalının Hitler’e karşı ortak yönetim ordularında savaştığını belirten Büyükelçi Sybiha, “Amerika Birleşik Devletleri, Büyük Britanya, Kanada, Fransa gibi ordularda surat binlerce soydaşımız Nazizme karşı Direniş Hareketi’nin parçası olarak savaştı. Çoğu Romanya, Polonya, Bulgaristan, Çekoslovakya, Macaristan, Avusturya, Yugoslavya gibi ülkelerin hür olması için yaşam pahasına savaştı. 1945 senesinde Ukrayna ve Belorus 2. Dünya Savaşı’nda zaferi alan öteki halklarla birlikte BM’nin kurucu ülkeleri olmaya davet edildi. Bu husus Ukrayna ve Belorus milletlerinin büyük kayıplar verdiklerini ispatladı. Fakat Rus propagandası, 2. Dünya Savaşı’nda Nazizmi yenme mevzusunu senelerdir makûsa kullanıyor. Üstelik mevzubahisi meyil Rusya Federasyonu’nun 2014 senesinde Ukrayna’ya karşı başlattığı silahlı hamleden sonra daha da arkasıydı” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber :  Lukaşenko, protestoların ardından gövde gösterisi yaptı

“Kremlin, muhtelif manipülasyon yöntemlerine müracaat etiyor”

Büyükelçi Sybiha, Kremlin’in muhtelif manipülasyon usullerine müracaat eterek kendini bağlaşığıymış gibi Batı’ya güçle kabul ettirmeye çalıştığını belirterek, “25 Nisan 2020 tarihinde yayımlanan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bağlaşık orduların Elba buluşmasının 75. sene dönümüne ait ortak söylemesi ‘bayram’ manipülasyonunun parlak misaliydi. Bu söyleme ile Rusya, Nazizme karşı savaşan daha önceki Sovyet Birliği’nin parçası olan tüm uluslar ismine konuşma yapma hakkına özümsedi. Burada şunu anımsatmak isterim ki, Batı ve doğu cephelerinin toplandığı o tanınmış buluşmada Kızıl Ordu tarafında, yüzde 60’tan yüzde 80’e kadar Ukraynalı askerlerden oluşan Birinci Ukrayna cephesi bulunuyordu. Bizim için bu Mayıs günleri, II. Dünya Savaşı sırasında Hitler’e karşı ortak yönetimin galibiyetine katkıda bulunan Ukrayna ulusu ve öteki bir hayli ulusunun kahramanlığını kutlamak ve 1940’lı senelerde Avrupa’da sulhun yine kuruluşu için savaşan herkesi hürmetle yad etmek için vesile oluyorlar. Öte yandan uygar dünyayı aynı vaziyete düşmeye zorlayan yeni ortaya çıkmış ‘antifaşist’lerin rövanşına izin etme hakkımızın olmadığını düşünmek için iyi bir vesiledir. Rusya’daki kutlamanın ‘Gerekirse tekerrürleriz’ sloganıyla hakikatleşmesi evham uyandırıyor. Zira Ukrayna ve Avrupa’daki sloganı çok değişik, ‘Bir daha asla’ ” laflarına yer verdi.

İrfan Çalışkan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu