Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: ‘Kırım bir gün Ukrayna’ya dönecek’

Kırım Tatarlarının Sürgün Günü kapsamında söyleme yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu acı günde Kırım Tatarlarının yanında olduğunu belirterek, “Bugün Kırımlıların sürgününün sene dönümü. Binlerce insanın yaşamına ve mukadderatlarının mahvolmasına neden olan bu vahim kabahati andırıyoruz. Acıların geride kaldığını varsayıyorduk. Ancak 2014 senesinde bir hayli Ukraynalı ve Kırımlı kaldığı toprakları tekerrür terk etmek zorunda vazgeçildi. Kalmak zorunda olanlarda nezaretine alınarak ve yapılan aramalarla mağdur edildi. Biz Kırım’ın tekerrür Ukrayna’ya döneceği günün geleceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Tatarca ifadeler kullanan Zelenskiy, “Kırımlılar ve Ukraynalılar bir gün konutlarına dönecek, tek masa etrafına bir araya gelecekler ve hep beraber ‘Bizim ve sizin azatlığınuz içün’ diyecekler. Soykırımda yaşamını kaybeden Kırımlıları anıyoruz” biçiminde konuştu.

18 Mayıs 1944 tarihinde, 450 bin Kırım Tatarı bulunduğu topraklardan Sovyetler Birliği idaresinin dargın ve ırkçı siyasetleri nedeniyle göç etmeye zorlanmış ve Sovyet Ordusu tarafından güçle trenlere bindirilerek Özbekistan, Sibirya, Kazakistan’a sürülmüştü. Kırımlı tarihçilerin araştırmaları neticesinde göçe zorlanan ulusun yarısının göç esnasında açlıktan ve soğuktan yaşamını kaybettiği belirtiliyor.

2014 senesinde ise, Rusya Federasyonu tarafından Kırım’ın da dahil olduğu Ukrayna’nın doğusuna ve güneyine yapılan işgal neticeyi, Kırımlılar bir defa daha Ruslar tarafından ana vatanlarından edildi. Ukrayna Meclisi tarafından 12 Kasım 2015 tarihinde alınan kararla 1944 senesindeki bu soykırım kabul edilerek, 18 Mayıs fotoğrafı olarak Kırım Tatarlarının Sürgün Günü bülten edildi.

Bekir Bariz
 

Sıradaki Haber :  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: 'Planlı ve ılımlı şekilde karantinadan çıkacağız'

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu